SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή Γ΄ Λυκείου ΓΕ.Λ. Σκιάθου στη φιλόξενη Κρήτη

2024-04-18 17:36:36
Πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή Γ΄ Λυκείου ΓΕ.Λ. Σκιάθου στη φιλόξενη Κρήτη

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και εκπαιδευτικοί ξεκινήσαμε πριν από λίγες ημέρες (31 Μαρτίου), για να ταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με τη μακραίωνη ιστορία του από την προϊστορική εποχή ως τον 21 ο  αιώνα.
Με ένα ξεκούραστο αεροπορικό ταξίδι, φτάσαμε στο Ηράκλειο και κατευθυνθήκαμε στο Ρέθυμνο, όπου ήταν και η βάση μας. Ήδη από τα πρώτα λεπτά  της άφιξής μας αντικρίσαμε τις χιονισμένες κορφές του Ψηλορείτη και γνωριστήκαμε με τον εξαίρετο ξεναγό μας και τον άριστο οδηγό μας. Η ξενάγησή μας άρχισε αμέσως με τα χαρακτηριστικά της φύσης και των ανθρώπων.
Επισκεφτήκαμε πάρα πολλά μέρη: το σπήλαιο στα Ζωνιανά με τους σταλακτίτες  και του σταλαγμίτες, το σπίτι του Ξυλούρη στα Ανώγεια και την ιστορική Μονή του Αρκαδίου κοντά στο Ρέθυμνο. Τις επόμενες ημέρες είδαμε τους τάφους των Βενιζέλων, το σπίτι- μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά, την αγορά και το λιμάνι των Χανίων και χαρήκαμε μια «πολυδιάστατη»
επαφή με το διάστημα και τον Μινωικό πολιτισμό σε ένα πρωτότυπο κινηματογράφο των Χανίων.
Στο Ρέθυμνο περιηγηθήκαμε στο ενετικό φρούριο Φορτέτζα και στην Παλιά Πόλη με τις κρήνες, τα στενά σοκάκια, τα γραφικά σπίτια και τον χαρακτηριστικό του φάρο. Πηγαίνοντας μια μέρα στο Ηράκλειο αποτίσαμε τιμή στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη και εντρυφήσαμε στο «βαρύ πυροβολικό» του Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό του Μουσείο, με τα περίφημα Μινωικά του εκθέματα και στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Κάνοντας μια στάση στις Αρχάνες, ένα παραδοσιακό χωριό του νομού Ηρακλείου, συνεχίσαμε στο ενυδρείο της Κρήτης και θαυμάσαμε τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της Μεσογείου.
Στο Ρέθυμνο, την τελευταία μέρα, μας περίμενε η  ευχάριστη έκπληξη του Παλαιοντολογικού  Μουσείου με τους έξοχους συνεργάτες του, που μας ξενάγησαν σε τόπους και σε απολιθώματα από οργανισμούς που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων και των χιλιετηρίδων. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή μας από το αεροδρόμιο των Χανίων επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Μουσείο των Χανίων με εκθέματα από τη μακραίωνη ναυτική παράδοση του νησιού.

Απαράμιλλη η ομορφιά της Κρήτης, πεντανόστιμα τα φαγητά της και ασυναγώνιστη η φιλοξενία της!

Κρήτη, ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε! 

Στην εκδρομή συμμετείχαν 31 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου αλλά απέμειναν τελικά 29, γιατί 2 μαθητές εγκατέλειψαν την Κρήτη και
απομακρύνθηκαν τη 2η ημέρα με ευθύνη των γονέων τους, επειδή επέδειξαν απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά, που δεν ταιριάζει σε μαθητές σχολείου.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο κ. Λεωνίδας Τζαβαλιάς, φιλόλογος και Διευθυντής του ΓΕ.Λ., η κ. Φωτεινή Κοντοπούλου, φιλόλογος, και ο κ.
Κωνσταντίνος-Αλβέρτος Λουκάς, γυμναστής. 

Photo Gallery