SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η Εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο για την δημοτική αρχή και τους φορείς | του Νίκου Τζούμα

2020-11-10 23:11:07
Είναι σημαντικό σε ένα νησί καθ' ύλην ανταγωνιστικό τουριστικά, προτεραιότητα για την οποιαδήποτε δημοτική αρχή αλλά και τους φορείς που βασίζονται πάνω σε αυτό το κομμάτι να είναι η εκπαίδευση. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών και κυρίως των δύο σχολείων τουρισμού ontour που πραγματοποιήθηκαν από το Insete στο νησί μας τα αντίστοιχα τρία έτη για όλες τις Β. Σποράδες φανέρωσε αυτή την ανάγκη.
Όσο και αν θέλουμε βέβαια να παραδεχτούμε πως όλοι οι επαγγελματίες χρίζουν εξέλιξις άλλο τόσο αντιλαμβανόμαστε και τον ωχαδερφισμό πολλών εξ αυτών που θεωρούν πως δεν έχουν και ιδιαίτερη ανάγκη την εκπαιδευτική τους αναβάθμιση. Το κληρονομικό τους εφόδιο άλλωστε πέραν των ακινήτων που καλούντο να διαχειριστούν είναι ίσως και το αντιστάθμισμα στην εξέλιξή τους.
Η πανδημία του Κορωνοϊού βέβαια όσο αρνητική και αν είναι, ανέδειξε τις επιχειρηματικές αδυναμίες και την κακή χρήση των σύγχρονων εργαλείων και κυρίως των διαδικτυακών.
Αν ανατρέξει κάποιος στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει πως ελάχιστες από αυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας (δεν ξεπερνά το 5%) έχουν δυνατότητα του e-shop ή της ηλεκτρονικής παραγγελίας.
Εργαλεία που πλέον γίνονται απαραίτητα όσο και αναγκαία. Ποιος άλλωστε μπορεί να εγγυηθεί πως θα περάσουμε την τελευταία πανδημία ; και γιατί ένα κλειστό μαγαζί λόγω σεζόν να μην μπορεί να δραστηριοποιηθεί έχοντας ανοιχτή την πόρτα της τεχνολογίας στους ήδη ευχαριστημένους πελάτες του που το επισκέφτηκαν κάποια στιγμή το καλοκαίρι ;
Eρεθίσματα πολλά. Αυτό ήταν ένα από τα 10-15 που μπόρεσα να σκεφτώ στα γρήγορα περπατώντας σήμερα την Παπαδιαμάντη, και αντικρύζοντας τα δεκάδες καταστήματα που σήμερα είναι αναγκαστικά κλειστά λόγω των μέτρων και σύντομα πάλι θα είναι κλειστά γιατί δεν υπάρχουν πελάτες,  ή υπάρχουν και δεν τους βλέπουνε ;;;
Η σύγχρονη λοιπόν αντίληψη, ενός σύγχρονου Δήμου που θέλει εκπαιδευμένους επαγγελματίες σε συνάρτηση με φορείς που το επιθυμούν και το επιδιώκουν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η Δημοτική Αρχή με το ΕΠΑΛ και το Κέντρο Δια βίου Μάθησης καθώς και την λειτουργία σεμιναρίων τουρισμού από το Μητροπολιτικό Κολέγιο κάνει μια πολύ καλή αρχή στοχεύοντας σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν είχαν έως σήμερα αυτή τη δυνατότητα.
Στο χέρι όλων μας,  η λειτουργία τους και η επιτυχία τους, που κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους πολίτες του νησιού.