SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

9 Οκτωβρίου 1823 η μάχη της Σκιάθου | του Γιώργου Σανιδά

2020-10-09 19:57:58
Στα χρόνια της Επανάστασης εγκαταστάθηκαν στο νησί οπλαρχηγοί και στρατιώτες του Ολύμπου, οι Λιάπιδες ή Κλέφτες, όπως τους έλεγαν οι Σκιαθίτες.
Αναγνώρισαν ως κοινό αρχηγό το Γέρο Καρατάσο και ζούσαν σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού λεηλατώντας τα πάντα. Μάλιστα, ορίζοντας αρχηγό τον καπετάν Διαμαντή Ολύμπιο, πολιόρκησαν το Κάστρο το φθινόπωρο του 1823.
Τότε (στις 9/10), εμφανίστηκε ο τουρκικός στόλος με τον Τοπάλ Πασά. Οι ντόπιοι, απελπισμένοι απ' την πολιορκία των Λιάπιδων, ζήτησαν υποταγή στους Τούρκους και όπλα. Ο Τοπάλ άφησε διοικητή και κίνησε προς το λιμάνι για ν' αποβιβαστεί και να χτυπήσει τους Λιάπιδες.
Οι Ολύμπιοι, ήταν περίπου 800 κι αποφάσισαν να μην αφήσουν τον Τοπάλ να βγάλει αγήματα στο νησί. Σκορπίστηκαν κι οχυρώθηκαν στην Πούντα, στο Μπούρτζι και στην παραλία. Ο δε Καρατάσος, έπιασε τη Μεγάλη Άμμο, ενώ ο ίδιος ήταν στο ύψωμα του νεκροταφείου. Μαζί τους ήρθαν να πολεμήσουν και πολλοί Σκιαθίτες αγωνιστές.
Οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία και οι νεκροί τους έφτασαν τους
400. Μετά από οκτώ ώρες μαχών, ο Τοπάλ έφυγε απ' το νησί.
Την επομένη (10/10), έφτασαν ο υδραίος Αναγνώστης Μποσλής κι ο ψαριανός Καραολάνης κι ανέλαβαν τη διοίκηση του Κάστρου, διώχνοντας τον Τούρκο διοικητή. Οι Λιάπιδες όμως άρχισαν πάλι τον παλιό τους χαβά, να πολιορκούν επί ένα μήνα το Κάστρο.
Η Κυβέρνηση απέστειλε τότε τον συνταγματάρχη Παύλο Παρασκευά ο οποίος και συμφιλίωσε ντόπιους με Λιάπιδες. Οι τελευταίοι βέβαια, σποραδικά συνέχιζαν τις αρπαγές και τα ίδια έκαναν και στη Σκόπελο.
Ώσπου με διαταγή του 1824, τους κάλεσε η Κυβέρνηση να προστατεύσουν την Ύδρα. Επανήλθαν όμως αιφνιδιαστικά και στις 14/6/1826, κατέλαβαν το Κάστρο με το Τσάμη Καρατάσο. Προσπάθησε ο Κωλέττης να τους μαζέψει στην Αταλάντη, έφυγαν και ξαναγύρισαν. Μόνο το 1828 ο Μιαούλης, με εντολή του Καποδίστρια, κατέστρεψε το πειρατικό στόλο τους κι ησύχασαν οι τόποι γιατί οι Ολύμπιοι οδηγήθηκαν στα Μέγαρα και τον τακτικό στρατό.
Το Μάρτιο του 1829, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ίδρυσης Ελληνικού Κράτους, οι Σκιαθίτες, απηλλαγμένοι απ' τα δεινά των Λιάπιδων, άφησαν μετά 5 αιώνες το Κάστρο και κατέβηκαν στο σημερινό λιμάνι, εκεί όπου υπήρχε και η αρχαία πόλη...