SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

To EcoZην Σκιάθου απαντάει στην τοποθέτηση του κ. Καρπέτα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου

2020-04-07 18:59:25

Την περασμένη Παρασκευή 3/4/2020, ως περιβαλλοντικός σύλλογος EcoΖην Σκιάθου, εκφράσαμε την υποστήριξη κάθε ενέργειας που θέτει ως προτεραιότητά της την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας καθώς και την ευχή αποφυγής παρόμοιων εικόνων στο μέλλον (με αφορμή τις πρόσφατες φωτογραφίες από την περιοχή των Κουκουναριών). Η ανακοίνωση συνέχιζε υποστηρίζοντας κάθε περιβαλλοντικά υγιή, αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και πρωτοβουλία προς όφελος όλων μας, και κυρίως προς όφελος του ίδιου του τόπου. Με γνώμονα τα παραπάνω, ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη καμπάνιας χρηματοδότησης για τη δενδροφύτευση της περιοχής προς αναπλήρωση των 36 τουλάχιστον απολεσθεισών κουκουναριών.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κυρίου Καρπέτα Βάιου (43:00 / 5:49:21), δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο 4/4/2020, και παρότι αναγνωρίζεται η καλοπροαίρετη πρόθεση της δράσης, αντιληφθήκαμε ότι έχει παρερμηνευτεί ο σκοπός αυτής. Σε καμία περίπτωση δεν προτείναμε "...τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους Σκιαθίτες ώστε να αποκαταστήσουν τη ζημιά του επιχειρηματία...", όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Δεν αποσκοπούμε, και ούτε προτιθέμεθα, να καλύψουμε ως σύλλογος, αλλά ούτε και οι συντοπίτες μας, οποιεσδήποτε επιζήμιες ενέργειες επιχειρηματιών, Σκιαθιτών ή μη. Έτσι ακόμη και στην περίπτωση όπου αυτό δεν καθίσταται αντιληπτό ή σεβαστό από τους επιχειρηματίες, ως σύλλογος και ως Σκιαθίτες, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην πρότερη κατάστασή του. Εξάλλου, μία καμπάνια ενημέρωσης και χρηματοδότησης δεν είναι αναγκαίο να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στα όρια του νησιού.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι συμμετέχοντας όλοι μας σε μια δράση δενδροφύτευσης για την αναπλήρωση των κουκουναριών στην περιοχή (για την απώλεια των οποίων, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η αιτία), θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσους δραστηριοποιούνται στο νησί μας, για τη σημασία της προστασίας και της διατήρησης του περιβάλλοντος. Ενώ παράλληλα αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέσο ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων μας, ώστε να δράσουμε συλλογικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που αφορά όλους μας, και ένα παράδειγμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις νεότερες γενιές του τόπου μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη και την επιθυμία όλων μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. EcoZην Σκιάθου