Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη ανοίγουμε Beaujolais Νouveau / Στην Σκιάθο ανοίγει στο ΕΝ ΠΛΩ
2019-11-20 19:28:56
Ο Beaujolais nouveau είναι ερυθρός οίνος ο οποίος παράγεται από την ποικιλία των σταφυλιών Gamay τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή Μπωζολαί της Γαλλίας. Είναι ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος» (vin de primeur), ζυμωμένος για λίγες μόλις εβδομάδες πριν διατεθεί προς πώληση την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Την «Ημέρα Beaujolais Nouveau» πραγματοποιείται έντονο μάρκετινγκ, μέσω ενός αγώνα με τον χρόνο ώστε να φτάσουν οι πρώτες φιάλες στις διαφορετικές αγορές του κόσμου. Η τρέχουσα πρακτική είναι η αποστολή του οίνου πριν από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου η διάθεσή του στις τοπικές αγορές την 12:01 π.μ. τοπική ώρα.
Το beaujolais ήταν πάντα ο «ετήσιος οίνος» (vin de l'année) ο οποίος εόρταζε το τέλος της εσοδείας, αλλά έως το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προοριζόταν αποκλειστικά για τοπική κατανάλωση. Μάλιστα, όταν το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία ΠΟΠ Beaujolais, οι κανονισμοί του ΠΟΠ σήμαιναν ότι ο οίνος Beaujolais μπορούσε να πωληθεί μόνο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του έτους συγκομιδής. Αυτοί οι κανονισμοί χαλάρωσαν στις 13 Νοεμβρίου 1951,και η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) έθεσε επισήμως την 15η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία κυκλοφορίας του, κάτι που έκτοτε έγινε γνωστό ως Beaujolais nouveau.
Ελάχιστα μέλη του UIVB θεώρησαν πως το Beauujolais nouveau θα μπορούσε να πωληθεί. Δεν ήταν μόνο ένας τρόπος για να ξεκαθαρίσουν πολλά vin ordinaire με ένα καλό κέρδος, αλλά η πώληση κρασιού εντός ολίγων εβδομάδων από τη συγκομιδή, ήταν σημαντική για τις ταμειακές ροές. Εξ ου και η ιδέα που γεννήθηκε από ένα αγώνα προς το Παρίσι, ο οποίος έφερνε τις πρώτες φιάλες του νέου τρύγου. Αυτό προσέλκυσε εκτενή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, από τη δεκαετία του 1970, είχε πλέον γίνει εθνικό γεγονός. Στη δεκαετία του 1980, ο αγώνας εξαπλώθηκε προς τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, έπειτα προς τη Βόρεια Αμερική και κατά τη δεκαετία του 1990, προς την Ασία. Το 1985, η ημερομηνία άλλαξε στην τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ώστε η προώθηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο στο επόμενο Σαββατοκύριακο.
Στην Σκιάθο θα ανοίξουμε όπως παραδοσιακά κάθε χρόνο
Beaujolais nouveau με τον συνδυασμό κατάλληλων συνοδευτικών
στο Εστιατόριο ΕΝ ΠΛΩ.
Τηλ. Επικοινωνίας 2427024433
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ