SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συνέπεια και υπομονή το μυστικό της επιτυχίας για την κατάκτηση της κορυφής | Συνέντευξη στην Κλεοπάτρα Φωτοπούλου

2017-02-17 21:17:41

Στη διοργάνωση απονομής των βραβείων "Χρυσών Σκούφων 2017" που ως θεσμός της εγχώριας γαστρονομίας σημειώνει πορεία 24 χρόνων δήλωσε με τον καλύτερο τρόπο τη παρουσία της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και η Σκιάθος με τη συμμετοχή του Elias Restaurant της Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο σε Ελλάδα και εξωτερικό σεφ Νικόλαο Σταυρακάκη.

Το Elias Restaurant συμμετείχε πιο συγκεκριμένα στα "Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας"στα οποία βαθμολογικά απέσπασαν την βαθμολογία του 14,5/20,όχι μόνο κάνοντας ένα μαγαλύτερο άλμα επιτυχίας από την περσινή συμμετοχή του αλλά και την μεγαλύτερη μεταξύ τριών υποψηφίων σε ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας. Κίνητρο τους,μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν στο Skiathos Life και στη δημοσιογράφο ,η Σκιάθος να προβληθεί ως τουριστικός πόλος έλξης μέσω και των γαστρονομικών της γεύσεων.

  • Είναι η δεύτερη  συνεχόμενη χρονιά που το Elias Restaurant κατοχυρώνει τη θέση του για την υποψηφιότητα των Χρυσών Σκούφων!Ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας για εσάς;

Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου: Για να πάρεις "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας" χρειάζεται συνέπεια και υπομονή στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του project .... Εύκολος τρόπος δεν υπάρχει ...

  • Ποιές είναι οι γεύσεις στα πιάτα σας που ξεχώρισαν και αυτή τη χρονιά; 

 Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου:  1ο (κορυφαία πιάτα  ) ελληνικός γύρος ramen με noodles φαγόπυρου, 2)  βοδινή ουρά με χειροποίητα νιόκι και 3) κρεμ μπρυλέ μαύρης τρούφας με παγωτό μανιταριών. Όλα τα παγωτά, ζυμαρικά είναι χειροποίητα.

  • Ο Νίκος Σταυρακάκης είναι ένας αναγνωρισμένος σεφ σε Ελλάδα και εξωτερικό.Η χημεία μεταξύ σας είναι το βασικό συστατικό για την βελτίωση και την κατάκτηση της υψηλότερης βαθμολογίας στο διαγωνισμό των Χρυσών Σκούφων; 

Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου:  Μια εικόνα χίλιες λέξεις...Αν η ομάδα δεν ταιριάζει δεν προχωράς μπροστά κι εμείς έχουμε μάθει  να προχωράμε ΜΑΖΙ.

  • Υπάρχει κάποιο υλικό στο μενού σας που δεν θα προτείνατε ποτέ στο σεφ να αφαιρέσει; Οι δικές σας προτάσεις στα πιάτα του σεφ έχουν Σκιαθίτικες μυρωδιές; 

Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου:  Θα του πρότεινα να αφαιρέσει καθετί το οποίο δεν είναι Ελληνικό π.χ. Πάπια ,..αλλά φυσικά  δεν χρειάστηκε .Ο Νίκος επιλέγει πιάτα με βάση τις παιδικός του μνήμες, πιάτα της γιαγιάς του και της μητέρας του,  τα οποία  προσφέρει με το δικό του touch. Δυο χρόνια τώρα στο νησί και παθιασμένος με τα μαθήματα μαγειρικής που παραδίδει, δεν ήταν δυνατόν να μην ανατρέξει και στη Σκιαθίτικη κουζίνα. Τα Καλαπόδια είναι μια από τις αγαπημένες του συνταγές που χαίρεται να μαθαίνει στους ξένους.

  • Η Σκιάθος θεωρείτε ότι μπορεί και πρέπει να διαφημίζεται μέσω των γευστικών της παραδόσεων;

Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου:  Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός μας στόχος , να ακουστεί η Σκιάθος  για τα γευστικά της προτερήματα και κατορθώματα.  Σίγουρα παίζει ρόλο πόσο γαστρονομική παράδοση έχει το κάθε νησί ή αν καλλιεργούνται σε αυτό κάποια ξεχωριστά ΠΟΠ προϊόντα. Η Σκιάθος είναι μια παρθένα αγορά όσον αφορά τον Γαστρονομικό τουρισμό, ελπίζω η προσπάθεια η δική μας να γίνει η αρχή  ώστε και άλλα εστιατόρια να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ήθελα να επισημάνω ότι όλο αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα η δυο χρόνια, θέλει συνεχή προσπάθεια και εγρήγορση.

  • Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι για σας και το Elias Restaurant; 

Ντένι Μαρκάκη Λέτσιου:  Μέσα από την δραστηριότητα του Privet catering of Skiathos, η κουζίνα του ELIAS έχει μαγειρέψει για τα καλύτερα party  και γάμους που έχουν γίνει στην Σκιάθο! με αυτό τον τρόπο έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις μας και κάποιοι που δεν τα  έχουν καταφέρει να έρθουν στο εστιατόριο.  Στόχος για μένα είναι το Elia's να είναι στη λίστα με τα Αγαπημένα  κάθε επισκέπτη του Νησιού. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να είμαστε στη λίστα με τα Αγαπημένα των κατοίκων του νησιού !

  • Πώς αισθάνεστε γι αυτή την επιτυχία και τι ήταν αυτό που νομίζετε συνέβαλλε περισσότερο για την κατάκτηση της υψηλότερης βαθμολογίας?

N. Σταυρακάκης : Αισθάνομαι περήφανος για μένα και τους συνεργάτες μου εντός και εκτός  κουζίνας όπως επίσης αισθάνομαι περήφανος για τη Σκιάθο που καθώς με φιλοξενεί τα τελευταία δύο χρόνια, μπήκε και φέτος δυναμικά στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδος και ακούστηκε από άκρη σε άκρη αυτής. Πρέπει να γίνουν συλλογικές κινήσεις απ' όλους τους φορείς του νησιού και να υπάρχει αλληλεγγύη, ομαδικότητα και αλληλοϋποστήριξη. Έχει να προσφέρει πολλά τόσο ο φυσικός όσο και ο γαστρονομικός πλούτος της Σκιάθου.

  • Είναι οι μυρωδιές της Σκιάθου από τούς "άσσους"που μπορεί να κρύβει στο μανίκι του ο σεφ Νίκος Σταυρακάκης για την διεκδίκηση συνεχόμενης πρωτιάς των Χρυσών Σκούφων για το Elias Restaurant;

N. Σταυρακάκης : Η έμπνευση μπορεί να υπάρχει παντού όμως σίγουρα ένα νησί σαν τη Σκιάθο με τις πανέμορφες παραλίες της και την αρμονική φύση της, βοηθάει και εμπνέει περισσότερο. Επίσης τα προϊόντα της όπως το λάδι,τα τυριά,ο ξινόχοντρος, τα λαχανικά,τα ψάρια και τα κρέατα που προμηθεύομαι από ντόπιους μικροπαραγωγούς , ανεβάζουν το αποτέλεσμα.Είναι βασικό για μένα να στηρίζω την ντόπια αγορά όσο μπορώ, είναι θέμα σεβασμού στον τόπο και στους ανθρώπους του.