SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

"Tο ταξίδι των γεύσεων" ...της Σκοπέλου στην HORECA κάνει υπερήφανους όλους τους Σποραδίτες | του Αθ. Ζλατούδη [*]

2019-02-13 16:55:20
Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 οι επισκέπτες της έκθεσης Horeca 2019 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ταξίδι γεύσεων της Σκοπέλου, μέσω της δοκιμής των τοπικών εδεσμάτων αλλά και των τοπικών προϊόντων του νησιού.
Η Π.Ο.Π. γίδα Σκοπέλου κοκκινιστή με πουρέ πατάτας, το μέλι, το λάδι, το λικέρ, τα Π.Ο.Π. δαμάσκηνα, τα αμυγδαλωτά, οι στριφτές τυρόπιτες και η φρέσκια Μπύρα ήταν κάποια μόνο από τα τοπικά προϊόντα της Σκοπέλου.
Ως μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ παρευρέθηκα μετά από πρόσκληση της αντιδημάρχου κας Ντάκη Αθήνας, με ιδιαίτερη χαρά στην παρουσίαση βλέποντας τα ποιοτικά αποτελέσματα αφ' ενός της σκληρής δουλειάς των παραγωγών, αφ' ετέρου τα ποιοτικά αποτελέσματα μιας συνεχούς και διευρυμένης συνεργασίας των Σκοπελιτών, με τους τοπικούς σεφ και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με όπλο την αγάπη για τον τόπο τους και στόχο την ευημερία όσων ζουν εκεί.
Βλέποντας οικείες φυσιογνωμίες μεταξύ των συμμετεχόντων, από μνήμης ανακαλώ εικόνες από ορισμένους εξ'αυτών όντες συμμετέχοντες της πρώτης ημερίδας για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στις Βόρειες Σποράδες το 2013 στη Σκιάθο όπου το Επιμελητήριο Μαγνησίας είχε δηλώσει παρόν στις πρώτες προσπάθειες  ανάδειξης του γευστικού πλούτου των νησιών μας.
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλές προσπάθειες και δράσεις σε όλες τις Σποράδες από φεστιβάλ γεύσεων και ντοκιμαντέρ γευσιγνωσίας  μέχρι πιστοποίηση πιάτων και προβολή προϊόντων Π.Ο.Π. εμπλουτίζοντας συνεχώς τα μέσα ανάδειξης της γαστρονομίας των Βορείων Σποράδων.
Η προώθηση της δράσης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας "Το καλάθι των Βορείων Σποράδων" έρχεται να δώσει ακόμη ένα χέρι βοηθείας, μετά τις προσπάθειες για την ένταξη και την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά μας, σε αυτήν την προσπάθεια προβολής της νησιωτικής  παραγωγής μας, μέσω οποίας τα προϊόντα της Αλοννήσου της Σκοπέλου και της Σκιάθου θα μπορούν να προωθούνται σε κάθε έκθεση που συμμετέχει το Επιμελητήριο.
Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά σε όλους τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια ανάδειξης των γευστικών θησαυρών της Σκοπέλου.
Θα πρέπει να νιώθουμε όλοι υπερήφανοι για κάθε αντίστοιχη προσπάθεια καθώς η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος αποτελούν μέλη ενός ενιαίου και ζωντανού οργανισμού, όπου η προβολή ενός εξ ημών, προβάλλει αναπόφευκτα όλες τις Βόρειες Σποράδες.
Καλή συνέχεια σε όλους και πάντα επιτυχίες!
[*] Ο Αθανάσιος Ε. Ζλατούδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Σκιάθου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας