ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑ & ΣΠΟΡΑΔΕΣ : Συνεδρίασε εκτάκτως το ΠΕΣΟΠΠ
2026-10-25 17:32:34
Συνεδρίασε σήμερα Κυριακή 25/10/2026 μέσω τηλεδιάσκεψης εκτάκτως το κοινό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου και με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων Αμαλίας Γραββάνη, παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κλπ), όπου ενημερώθηκαν όλοι ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ, Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (26-10-2026) τουλάχιστον έως και την Τρίτη (27-10-2026) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, όπου πιθανόν να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Αύριο Δευτέρα (26-10-2026)
α) Στην ανατολική Στερεά (κυρίως ν. Φθιώτιδας, ν. Βοιωτίας) έως τις πρωινές ώρες.
β) Στην Αττική έως το μεσημέρι και εκ νέου τις βραδινές ώρες.
γ) Στη Θεσσαλία (ν. Μαγνησίας, ν. Λάρισας) έως τις βραδινές ώρες.
δ) Στις Σποράδες και την Εύβοια.
ε) Στα Δωδεκάνησα από τις προμεσημβρινές ώρες έως αργά το βράδυ.
στ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι.
Β. Μεθαύριο Τρίτη (27-10-2026)
α) Στις Σποράδες και την Εύβοια έως το μεσημέρι.
β) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως αργά το απόγευμα.
γ) Στα Δωδεκάνησα από το μεσημέρι.
δ) Στην Αττική έως τις πρωινές ώρες.
Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι το προσωπικό των Π.Ε.Μ.Σ., βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν ενεργοποιήσει το μητρώο ιδιωτών μηχανημάτων έργου, προκειμένου να συνδράμουν όπου απαιτηθεί στην άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση έκτακτων φαινομένων.
Η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη ενημερώσει εγγράφως τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τους Δήμους να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τα σχέδια δράσης αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμύρες, ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κλπ, όπως ορίζονται στις διατάξεις της νομοθεσίας και των εγκυκλίων της Γ.Γ.Π.Π., και ταυτόχρονα έχει ενημερώσει τους πολίτες (μέσω Δελτίου Τύπου) με τις οδηγίες αυτοπροστασίας της Γ.Γ.Π.Π.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι θα ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, που ορίζονται στις διατάξεις της Γ.Γ.Π.Π. και θα συνδράμουν εάν και όπου απαιτηθεί και φυσικά θα υπάρχει άμεση επικοινωνία για επίλυση τυχόν ζητημάτων.
