SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Πολλές αλήθειες γράφτηκαν ... | του Γιάννη Τσώμου

2026-09-06 15:40:05
Πολλές αλήθειες γράφτηκαν ... | του Γιάννη Τσώμου

Πολλές αλήθειες γράφτηκαν και ειπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για το θέμα «Μαρίνα Σκιάθου». Μόνο που κατά τη γνώμη μου το θέμα δεν είναι αποκλειστικά η μαρίνα. Τα θέματα, αξιολογώντας την προτεραιότητα και την σπουδαιότητά τους, είναι: Σκιάθος, λιμάνι, μαρίνα.

Με τον άλφα ή βήτα τρόπο, έρχεται και ξαναέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της επάρκειας και της λειτουργίας των υποδομών, αλλά και της διαβίωσης, πρόσκαιρης, εποχικής ή μόνιμης, επισκεπτών και κατοίκων.

Δεν θα απαριθμήσω προβλήματα. Το έχουν κάνει άλλοι πριν από μένα. Ούτε θα προτείνω λύσεις. Αυτές πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και κοινής αποδοχής. Θα αναφερθώ όμως στη διαφαινόμενη κοινή διαπίστωση από όλους, όσοι έχουν πάρει θετική ή αρνητική θέση για τη μαρίνα, ότι η λειτουργία του θαλάσσιου μετώπου του λιμανιού μας σήμερα είναι άκρως προβληματική έως απαράδεκτη.

Δεν ξέρω αν θα μεταφέρουμε το λιμάνι αλλού. Ούτε ξέρω αν θα κάνουμε ή όχι μια μαρίνα κάπου αλλού. Ξέρω όμως με βεβαιότητα, ότι πρώτα πρέπει να λύσουμε τα βασικά προβλήματα των υποδομών (νερό, αποχέτευση, σκουπίδια), όπως επίσης πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να αποκτήσουμε ένα ασφαλές και λειτουργικό λιμάνι. Χωρίς να αλλοιώσουμε τον χαρακτήρα του Χωριού μας, να σεβαστούμε την ιστορία του τόπου μας και κατ’ επέκταση τη δική μας και κατόπιν να σκεφθούμε για την έκταση και τη δυναμικότητα μιας μαρίνας, αν μας χρειάζεται!

Έχω στα χέρια μου τη μελέτη που μας προτείνει (με μια έγχρωμη φωτογραφία) ο Δήμαρχος Σκιάθου. Η μελέτη αυτή αποτελείται από ένα (1)  Τεύχος πληροφοριών (δικός μου ο χαρακτηρισμός γιατί δεν χαρακτηρίζεται απ’ τον μελετητή ως Τεχνική Έκθεση ή ο,τιδήποτε άλλο), ένα (1) σχέδιο με τίτλο ‘’Γενική Διάταξη Έργων’’ σε κλίμακα 1/1250, και ένα (1) σχέδιο με τίτλο ‘’Απεικονική(!!!) Εγκαταστάσεων Μαρίνας’’ επίσης  σε κλίμακα 1/1250. Η μελέτη αυτή έχει ημερομηνία: Ιούνιος 2021. 

Στη σελίδα 5 του παραπάνω τεύχους, διαβάζω ότι στην ομάδα εκπόνησης της εν λόγω μελέτης, συμμετείχαν  πέντε μηχανικοί με ειδικότητες: Ναυπηγού Μηχανικού M.cs, Μηχανικού Περιβάλλοντος-Ακτομηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού και Πολιτικού Μηχανικού M.cs, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο ( και ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι), δεν περιλαμβάνει τη θέσπιση χρήσεων γης και όρων δόμησης! Δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στην ομάδα μελέτης κανένας Χωροτάκτης Μηχανικός, ούτε Πολεοδόμος Μηχανικός, ούτε καν ένας απλός Αρχιτέκτων Μηχανικός, των οποίων αρμοδιότητα θα ήταν η θέσπιση Χρήσεων Γης και όρων Δόμησης στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, η οποία χερσαία ζώνη, έχει έκταση 16,311 στρέμματα, όπως μας πληροφορεί ο πίνακας της σελίδας 44 της μελέτης.

Ελαστική η δυναμικότητα της μαρίνας!

Η Χωροθέτηση της μαρίνας  που έγινε με το ΦΕΚ  799/Δ/08/11/99 ορίζει 350 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.   Η μελέτη του 2021, που έχω στα χέρια μου, προβλέπει 405 θέσεις,  σημειωτέον χωρίς ΦΕΚ έγκρισης. Ωστόσο προ μηνός ο Δήμαρχος  ανακοίνωσε 450 περίπου θέσεις. Και στην τελευταία «ενημέρωση» του Δημάρχου γίνεται λόγος για 420 θέσεις ελλιμενισμού αντί για 124!

Δεδομένου ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ενώσεως Μαρινών Ελλάδος» η Σκιάθος αναφέρεται ως έχουσα 70 θέσεις. Δεν ξέρω πια τι να πιστέψω. Είναι μια ασάφεια που δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό.

Ερωτώ λοιπόν. Έγινε επικαιροποίηση της μελέτης του 2021; Πότε  και από ποιον; Aν ναι, ποιος τη χρηματοδότησε; Aν έγινε επικαιροποίηση γιατί δεν το γνωρίζουμε; Αν δεν έγινε, πώς φτάσαμε στο σημερινό 420;

Διαβάζοντας «διαγώνια» τις 48 σελίδες του Τεύχους Πληροφοριών της μελέτης που έχω στα χέρια μου , έχω σημειώσει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το Α΄ παράρτημα περιέχει μόνο φωτογραφίες και στο Β’ είναι μόνο το ΦΕΚ της απόφασης έγκρισης χωροθέτησης 799/8.11.1999.

Επιφυλάσσομαι να διαβάσω προσεκτικά τη μελέτη με τον επίσημο τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (MASTERPLAN) ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ» και να επανέλθω.

Και μία τελευταία σημείωση. Από το 1999 έχουν περάσει 27 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εθήτευσαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου, Λιμενάρχες και άλλοι υπεύθυνοι. Γιατί δεν «βγαίνουν» να μας πουν γιατί δεν υλοποιήθηκε το έργο; Γιατί δεν άρχισε καν;  Ποιοι ήταν οι λόγοι; Είναι Oικονομικοί; Περιβαλλοντικοί ; Τι άλλο;

To θέμα είναι εξόχως Τοπικό και Πολιτικό. Ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση του καθενός από μας, είναι θέμα που θα επηρεάσει δραματικά τη ζωή όλων μας στο μέλλον και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Ευχαριστώ

Γιάννης Τσώμος