Επιφανείς προσωπικότητες με ρίζες και παρουσία στη Σκόπελο
2026-08-26 07:00:08

Νικόλαος Δουμπιώτης (1866-1940) με στολή Μακεδονομάχου
Η Σκόπελος δεν αποτέλεσε μόνο τόπο ναυτικής και εμπορικής δραστηριότητας, αλλά συνδέθηκε και με σημαντικές προσωπικότητες που διακρίθηκαν στην οικονομική, κοινωνική και εθνική ζωή της Ελλάδας. Ανάμεσα στις οικογένειες του νησιού ξεχωρίζει η οικογένεια των Βαλσαμάκη, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Αλέξανδρο Φ. Βαλσαμάκη (1833-1896).
Ο Αλέξανδρος Βαλσαμάκης, μορφωμένος, γνώστης ξένων γλωσσών, δραστηριοποιήθηκε από νεαρή ηλικία στην Κωνσταντινούπολη, όπου το 1850 ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες μαζί με τον Ευστάθιο Καντακουζηνό. Η οικονομική του πορεία συνδέθηκε στενά με τη Σκόπελο, όπου διέθετε περιουσία στη Σκόπελο και στη Γλώσσα. Παντρεύτηκε την Αγλαΐα Φαλκίδη, κόρη του Σκοπελίτη πλοιάρχου Δημητρίου Φαλκίδη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με την ισχυρή ναυτική παράδοση του τόπου.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην οικονομική ζωή της Σκοπέλου. Το 1873 ανέλαβε τη διεύθυνση του πρώτου υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο νησί. Η θέση αυτή ανέδειξε τον Βαλσαμάκη σε πρόσωπο με ιδιαίτερη επιρροή στην οικονομική δραστηριότητα της εποχής, ενώ τα κέρδη από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη κατευθύνθηκαν και μέσω του τραπεζικού συστήματος στη Σκόπελο.
Από τον γάμο του με την Αγλαΐα Φαλκίδη γεννήθηκε και η Υπερμαχώ (Μαχίτσα) Βαλσαμάκη (1870-1905), η οποία συνδέθηκε με μια ακόμη ξεχωριστή μορφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Παντρεύτηκε τον αξιωματικό Νικόλαο Δουμπιώτη (1866-1940), ο οποίος έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και ανέλαβε δράση στη Μακεδονία, διαδεχόμενος τον θρυλικό Καπετάν Τέλλο Άγρα (1880-1907). Η παρουσία του Δουμπιώτη στον Μακεδονικό Αγώνα προσδίδει ιδιαίτερη ιστορική σημασία στην οικογένεια της Υπερμαχούς, καθώς οι οικογενειακοί δεσμοί της Σκοπέλου συνδέονται έτσι με μια από τις σημαντικότερες σελίδες του ελληνικού εθνικού αγώνα των αρχών του 20ού αιώνα.
Η ιστορία της οικογένειας Βαλσαμάκη (και δεν είναι η μόνη, υπάρχουν πολλές) δείχνει, ότι η Σκόπελος υπήρξε τόπος που δεν ανέδειξε μόνο ανθρώπους του εμπορίου και της ναυτιλίας, αλλά συνδέθηκε και με πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην οικονομική και εθνική ζωή της Ελλάδας.
Ηρώ Μελαχροινάκη


