SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παρούσα στον εθνικό διάλογο για το μέλλον της υγείας, της πρόληψης και της φωνής των ασθενών

Η ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς – Ένας Ήρωας για Πολλούς» στο Patients’ Summit 2026 της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας 2026-05-10 12:56:52
Παρούσα στον εθνικό διάλογο για το μέλλον της υγείας, της πρόληψης και της φωνής των ασθενών
 
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σταθερή προσήλωση στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς – Ένας Ήρωας για Πολλούς», κα Παναγιώτα Φιλαρέτου, συμμετείχε στις εργασίες του Patients’ Summit 2026 της Ένωσης Ασθενών
Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 8 έως και τις 10 Μαΐου 2026, στο πλαίσιο ενός σημαντικού θεσμικού διαλόγου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συλλόγων ασθενών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Το τριήμερο συνέδριο ανέδειξε καίριους πυλώνες πολιτικής και κοινωνικής σημασίας, όπως η εγγραμματοσύνη υγείας, η φαρμακευτική ενημέρωση, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η πρόληψη μη μεταδοτικών νοσημάτων, οι μηχανισμοί παραπομπής και η ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Υγεία, επιβεβαιώνοντας ότι ο ασθενής δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως παθητικόςαποδέκτης υπηρεσιών, αλλά ως ενεργός συμμέτοχος στη διαμόρφωση πολιτικών.
Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η παρουσίαση από τη Διευθύντρια της Ένωσης Ασθενών
Ελλάδας, κα Ναταλία Τουμπανάκη, του «Αλφαβηταρίου Υγείας», ενός πρωτοποριακού εργαλείου που, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, αποτελεί «τη γέφυρα ενημέρωσης των ασθενών από την ίδια την κοινότητα των ασθενών».
 
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση συμπυκνώνει με ακρίβεια τη βαθύτερη ουσία του συνεδρίου:
ότι η γνώση, όταν γεννιέται μέσα από τη συλλογική εμπειρία, μετατρέπεται σε δύναμη, σε προστασία και σε κοινωνικό δικαίωμα.
Για την ΑΜΚΕ «Νίκος Χαλκιάς ένας ήρωας για πολλούς…», η προσέγγιση αυτή ταυτίζεται απόλυτα με τον ιδρυτικό της προσανατολισμό: να μετατρέπεται η βιωμένη εμπειρία, η κοινωνική ευαισθησία και η δημόσια δράση σε πρακτικό αποτύπωμα προσφοράς για κάθε
άνθρωπο και κάθε οικογένεια.
Γιατί κάθε ενημερωμένος πολίτης, κάθε προστατευμένος ασθενής και κάθε ενωμένη κοινότητα μπορεί να γίνει δύναμη ζωής για πολλούς.