Καστοριά: Άλλη μία αρκούδα νεκρή από σφαίρες - Βρισκόταν σε περίοδο θηλασμού
Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία 2025-07-16 13:26:33
Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ υπενθυμίζει ότι η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας είναι παράνομη πράξη, η οποία διώκεται ποινικά και ζητά από τις αρμόδιες αρχές, Αστυνομία και Δικαιοσύνη, τη διερεύνηση των επαναλαμβανόμενων περιστατικών θανατώσεων αρκούδας ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Φωτογραφία από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ»
Παράλληλα επισημαίνει πως τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τους τελευταίους μήνες απαιτούν συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες Αρχές και τονίζει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής από την Πολιτεία ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης στην Π.Ε. Καστοριάς, για την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όσο και του αυστηρά προστατευόμενου είδους της αρκούδας.
Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από τον Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα κινδυνεύοντα είδη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ