SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΔΑΣ ΟΤΑ : Με κατηγοριοποίηση, Διαχωρισμούς & Εξαιρέσεις η ΚΥΑ του επιδόματος επικίνδυνης & Ανθυγιεινής εργασίας

2025-03-27 10:08:21
ΔΑΣ ΟΤΑ : Με κατηγοριοποίηση, Διαχωρισμούς & Εξαιρέσεις η ΚΥΑ του επιδόματος επικίνδυνης & Ανθυγιεινής εργασίας

Μετά από παλινωδίες, ολιγωρίες και κυρίως κάτω από το πρίσμα τωνδημοσιονομικών «αντοχών» του κράτους, εκδόθηκε η πολυσυζητημένη ΚΥΑ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των εργαζομένων στους Δήμους.

Καθόλου υπολογίσιμοι δεν ήταν στην έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ για την κυβέρνηση, οι δεκάδες νεκροί και οι εκατοντάδες σακατεμένοι  του κλάδου την ώρα της εργασίας τους, όπως και οι επαγγελματικές ασθένειες που εμφανίζονται στους εργαζόμενους των Δήμων αλλά ακόμα δεν αναγνωρίζονται.Φανερώνοντας ότι σε ακόμη μία περίπτωση και ακόμα πιο έντονα, η κυβέρνηση βάζει  στο ζύγι κόστους – οφέλους την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Όταν σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων – δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Δήμους ήταν ενταγμένο στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, η κυβέρνηση με τη νέα ΚΥΑ δημιουργεί άλλες τέσσερεις κατηγορίες, υποβιβάζοντας ειδικότητες και χώρους εργασίας, μειώνοντας έτσι το επίδομα των δικαιούχων.

Ακολουθώντας τη μέθοδο της σαλαμοποίησης και δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των εργαζομένων – δικαιούχων του ίδιου κλάδου «αυξάνει» το επίδομα της Α’ κατηγορίας (αποκομιδή, μεταφορά, επεξεργασία απορριμμάτων κλπ) από 150 σε 200 ευρώ που στην ουσία η αύξησηόμως των 50 ευρώ μετά τις κρατήσεις, θα κυμανθεί τελικά από 30 έως 35 ευρώ, ενώ για όλους τους υπόλοιπους δικαιούχους που τους υποβιβάζει κατηγορία το επίδομα ή παραμένει ίδιο δηλαδή 150 ευρώ μεικτά ή μειώνεται από 150 ευρώ σε 105 ευρώ και σε 70 ευρώ μεικτά.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των διακρίσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό των Δήμων που διαχωρίζεται στην ΚΥΑ για το ίδιο εργασιακό αντικείμενο, σε τρεις κατηγορίες των 150 – 105 και 70 ευρώ όταν όλο το νοσηλευτικό προσωπικό άνηκε στην Α’ κατηγορία.

Όπως επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το προσωπικόστα νεκροταφεία ή στην επισκευή και συντήρηση των μέσων καθαριότητας όπου ανήκουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και από την Α’ κατηγορία υποβιβάζονται στην Γ’ κατηγορία.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι περισσότεροι εργαζόμενοι - δικαιούχοι του επιδόματος υποβιβάζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες, δημιουργώντας μεγάλες ανισότητες, ενώ αγνοήθηκαν παντελώς ειδικότητες από το επίδομα όπως οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών.

Μέσα από τις εξαιρέσεις και τις ανισότητες που δημιουργεί η ΚΥΑ του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους στους Δήμους και τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων όπως αυτή αποτυπώθηκε στην απεργία στις 28 Φλεβάρη και στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, καταγράφοντας ποσοστά συμμετοχής 80 – 85%.

Ενάντια στη πολιτική της εκμετάλλευσης και του κανιβαλισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση, κλιμακώνουμε τον αγώνα με την προετοιμασία για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Μετατρέπουμε τον φόβο που δημιούργησανστην κυβέρνηση και στο σύστημα οι μεγαλειώδεις και συγκλονιστικές συγκεντρώσεις του προηγούμενου διαστήματος σε μόνιμο εφιάλτη, για την ανατροπή της πολιτικής που μαυρίζει τη ζωή μας.