SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχοι για την πλημμύρα ο Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και δύο προϊστάμενοι Τεχνικών Έργων

2024-10-17 09:49:58
Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχοι για την πλημμύρα ο Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και δύο προϊστάμενοι Τεχνικών Έργων

Ένοχοι για την κατηγορία της πρόκλησης της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι 10 κατηγορούμενοι είναι αθώοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Η εισαγγελική πλευρά πρότεινε για κάθε έναν από τους ενόχους ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Εάν το δικαστήριο δεχθεί την εισήγηση, η ποινή θα επιβληθεί με αναστολή. Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφασίσει.

Η κακοκαιρία Ιανός έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας το 2020 και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, αλλά και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Στη δίκη, οι κατηγορούμενοι διώχθηκαν για πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

Στην υπόθεση που διήρκησε σχεδόν πέντε μήνες κατέθεσαν περισσότεροι από 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων πραγματογνώμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Πηγή:Protothema