SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες) Σκόπελος: Το "Χαμόγελο του παιδιού" προβλημάτισε για τον Σχολικό Εκφοβισμό

Παρουσιάστηκε σε γονείς, η ομιλία σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.της ψυχολόγου από το Χαμόγελο του παιδιού Βλόστου Στέλλα στο 1ο Πεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου 2024-10-17 07:21:24
(εικόνες) Σκόπελος: Το

Η ψυχολόγος φρόντισε η παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαδραστική γίνεται, βοηθώντας τους γονείς να ανοιχτούν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους γύρω από αυτό το σοβαρό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει εκτροχιαστεί. Η ψυχολόγος φρόντισε να γίνει κατανοητό από τα πρώτα λεπτά ότι στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλεπίδραση και η επίλυση μέσω της κουβέντας σε διάφορα προβλήματα των παιδιών ξεκινώντας από τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και σχετικά με το διαδίκτυο και διάφορους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό .

Για να βοηθήσει όλους τους γονείς η ψυχολόγος να ανοιχτούν έκανε μια αναφορά στον ιδρυτή του Χαμόγελου του παιδιού, τον Ανδρέα Γιαννοπούλου, οποίος ήταν ένα μικρό παιδί με καρδιά γίγαντα, όπως αναφέρθηκε καθώς η ιδέα του έγινε δύναμη για πολλά παιδιά και αφύπνισε πολλούς ενήλικες σχετικά να προσφέρουν και να βοηθούν.
Σήμερα μπορεί να προσφέρει ο οποιοδήποτε στο χαμόγελο του παιδιού ακόμα και ανώνυμα μέσω της γραμμής 1056 που δίνει συμβουλές και βοηθάει στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων γύρω από τα παιδιά και την οικογένειά.

Στην συνέχεια έγινε μια πλήρης ανάλυση γύρω από τον εκφοβισμό και τις δυο μορφές του, την άμεση και την έμμεση.
"Ο έμμεσος εκφοβισμός δύσκολα ξεχωρίζει και γι`αυτό η προσοχή από γονείς και εκπαιδευτικούς πρέπει να είναι μεγάλη, αν τυχόν παρουσιαστούν σημάδια δεν πρέπει να αγνοούνται." Ανέφερε η ψυχολόγος μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι οι μεγάλοι πρέπει να δείχνουν πρότυπα συμπεριφοράς σε περιστατικά εκφοβισμού τα οποία γίνονται αντιληπτά.


Στην παρουσίαση επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τρόποι να παρέμβουν τα παιδιά σε διάφορες περιπτώσεις καυγάδων ή ακόμα και εκφοβισμού αλλά πρέπει το κάθε παιδί να το βοηθήσουμε να βρει τον δικό του τρόπο, γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο χαρακτήρα.
Σημαντικό ρόλο για την ψυχική υγεία κάθε παιδιού είναι να υπάρχουν όρια μέσα στην οικογένεια αλλά να τηρούνται και κατά το μήκος τους και κατά την διάρκεια τους, εφόσον πρώτα έχουν συζητηθεί με το παιδί.
Παρών στην παρουσίαση ήταν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων οι οποίοι και πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την τριημερίδα με την ψυχολόγο, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκοπέλου Ηλίας Σαραφείδης.

Αναδιαμφισβήτητα, η παρουσίαση αυτή αποκόμισε πολλά στους γονείς που ήταν εκεί και με τις νέες συμβουλές που έλαβαν φάνηκαν όλοι προετοιμασμένοι για να συνεχίσουν δυναμικά στην μάχη της αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.
Σίγουρα λοιπόν η παρουσίαση αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πεπαρήθειου Δημοτικού Σχολείου, καθώς το πρόβλημα αυτό είναι καθημερινό, αλλά όπως έδειξε η ψυχολόγος υπάρχουν πάντα τρόποι να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Γιώργος Κεχριώτης