SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για τις βάρκες | Διαβεβαιώσεις Κωστή Χατζηδάκη στον Χρήστο Μπουκώρο

2024-09-14 15:30:17
Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για τις βάρκες | Διαβεβαιώσεις Κωστή Χατζηδάκη στον Χρήστο Μπουκώρο

 

Το ζήτημα του φόρου που αναβίωσε από νόμο του 1975, ύψους 100 ευρώ ανά σκάφος, έθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.  Επιπλέον, ο βουλευτής έθεσε και ζητήματα ενίσχυσης των επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης στη Μαγνησία, που φέτος επλήγησαν σημαντικά, βλέποντας τον κύκλο των εργασιών τους να μειώνεται σημαντικά.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες του βουλευτή για τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (βαρκών), οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν 100 ευρώ φόρο για σκάφη μέχρι 5 μέτρα μήκος και επιπλέον αναδρομικά από το 2020, 100 ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον βουλευτή Μαγνησίας ότι ο φόρος των 100 ευρώ μειώνεται στα 50 ευρώ ετησίως με τροπολογία που σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή και η οποία επιπλέον θα προβλέπει την παραγραφή των αναδρομικών χρεώσεων, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι για την παραγραφή των φόρων των προηγούμενων ετών βρίσκεται σε άμεση συνεννόηση με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και σύντομα ευελπιστεί ότι θα βρεθεί λύση.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνουν καθόλου τον συγκεκριμένο φόρο οι ιδιοκτήτες έστω και μικρών σκάφων, αφού αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες.

Ζήτησε ενίσχυση των επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης

Ο Χρ. Μπουκώρος, ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, στη χθεσινή συνάντηση παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη Μαγνησία.

Υπογράμμισε ότι ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές, καθώς όλο το καλοκαίρι υπήρχε δυσφήμιση του Παγασητικού, ενώ το φαινόμενο των νεκρών ψαριών αποτελείωσε την όποια κίνηση υπήρχε στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο υπουργός, σχετικά με τα δύο μέτρα που έχει ανακοινώσει, διευκρίνισε τα εξής:

-Το μέτρο της αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, επειδή είναι δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά τον Daniel που εφαρμόζεται, ενδεχομένως να δημιουργήσει υπέρμετρα βάρη για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες την ερχόμενη σεζόν, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές για τρία χρόνια. Γι’ αυτό και εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών άλλη προσφορότερη λύση, η οποία δεν θα επιβαρύνει σε αυτό τον βαθμό τους επαγγελματίες.

-Για την αναπλήρωση εισοδήματος, ο υπουργός τόνισε ότι μέτρα θα ληφθούν, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να τεκμηριώνεται πράγματι η απώλεια εισοδήματος εξατομικευμένα για κάθε επιχειρηματία και δεν θα υπάρξουν οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης.

Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, διότι η κατάσταση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία έχει επιδεινωθεί τα δύο τελευταία χρόνια από συνεχόμενες καταστροφές, με χαρακτηριστικότερες τις πυρκαγιές, τον Danile, τον Elias, τη δυσφήμιση του Παγασητικού και πρόσφατα τα νεκρά ψάρια.