SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Εκθεση-ύμνος στη θάλασσα και στην παράδοση

Η Γεωργία Τσιάπα συμμετείχε στην έκθεση «Πινελιές του Αυγούστου» στη Σκιάθο 2024-09-01 21:34:30
Εκθεση-ύμνος στη θάλασσα και στην παράδοση

 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μπούρτζι και συμμετείχαν επίσης οι εικαστικοί, Άσια Μπρεσάν, Λευτέρης Κανταράκης, Δέσποινα Μιτζέλου, Άγγελος Ταχτσής.
Η Γεωργία Τσιάπα, γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή θεσσαλική και ηπειρώτικη, έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής και τεχνικών ελαιογραφίας, στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με δάσκαλο τον Αντώνη Κουρτικάκη στην Αθήνα, μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου στην Αθήνα και αγιογραφίας στην Ι.Μ. Δημητριάδος. Είναι ανθρωπολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος L.L.Μ. της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές, Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική και είναι Υποψήφια Διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού βιβλίου με τίτλο, “Προσεγγίζοντας το βίωμα της Ιστορίας: το ανέκδοτο ημερολόγιο ενός στρατιώτη της Μέσης Ανατολής (1941-1944)”, (υπό έκδοση, εκδόσεις Παρατηρητής) και παράλληλα έχει δημοσιεύσει μελέτες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ζωγραφίζει αδιάλειπτα, κυρίως ελαιογραφίες και έχει εκθέσει, έως τώρα, τα έργα της σε έξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, ο Βόλος, η Κως, η Αλόννησος, η Κομοτηνή, η Λάρισα, η Σκιάθος κ.α. Προτιμά την τοπιογραφία, επειδή αντιλαμβάνεται τα έργα της σαν «παράθυρα», μέσα από τα οποία ο θεατής κοιτά και απολαμβάνει τη θέα που επιθυμεί. Τα μεσογειακά και θαλασσινά τοπία, προσφέρουν απεριόριστη θεματογραφία και άρα απεριόριστα «παράθυρα» με θέα.
Για το έργο της έχουν μιλήσει κατά καιρούς και όπως πιστεύει, την έχουν τιμήσει με μερικά λόγια, άνθρωποι με αναγωρισιμότητα στο χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Ήδη  από το 1998, οπότε και πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο (παράρτημα Βόλου), το κοινό σημείο αναφοράς των κριτικών και της ανατροφοδότησης για τον χαρακτήρα των έργων της, είναι η «οφθαλμαπάτη» των τριών διαστάσεων, η κίνηση και οι χαρακτηριστικοί ουρανοί.
Για τη συγκεκριμένη έκθεση, πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνάντηση καλλιτεχνών που ευτύχισαν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, να υμνήσουν τη θάλασσα, τη φύση, την παράδοση, την ομορφιά και την αρμονία που προσφέρουν τα παραπάνω στις ψυχές μας.