SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος : Παρουσιάστηκε το " Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί " του Π . Σκοτινιώτη

2024-07-29 07:44:26
Σκόπελος : Παρουσιάστηκε το

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στον πολυχώρο Ορφέα παρουσιάστηκε το βιβλίο "Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί" του πολιτικού, συγγραφέα και δικηγόρου, Πάνου Σκοτινιώτη.

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του βιβλίου του είχε αναφέρει: "Χάρη στον Δήμο Σκοπέλου που είχε την πρωτοβουλία (ευχαριστώ τον φίλο δήμαρχο Σταματης Περισσης και τη δημοτική αρχή), το βιβλίο μου “Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί” (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) παρουσιάζεται την Κυριακή 28 Ιουλίου στη Χώρα της Σκοπέλου, στις 8,30 το βράδυ, στον πολυχώρο Ορφέας. Για το βιβλίο θα συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, Άγγελο Ξηντάρη, ο οποίος θα προλογίσει επίσης την εκδήλωση.

Στην παρουσίαση παρών ήταν η Βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου Μαριέτα Καραμανλή, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτιος Περίσσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Ξηντάρης οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Βαφίνης και Αριστείδης Βούλγαρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγγενείς της πρώην Υπουργού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Την εκδήλωση παρουσιάσαν οι ειδικές συνεργάτιδες του Δήμου Σκοπέλου Ηρώ Μελαχροινάκη και Χριστίνα Ψαριανού ενώ αφού χαιρέτησε την παρουσίαση ο Δήμαρχος Σκοπέλου, μίλησε για το βιβλίο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου Άγγελος Ξηντάρης.

Ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στο νησί της Σκοπέλου καθώς πρόκειται για έναν τόπο με ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς.

Το βιβλίο όπως φαίνεται από τον τίτλο μιλάει για πολιτικά γεγονότα στην Μαγνησία κυρίως τον τοπικών αυτοδιοικήσεων από το έτος 1934 έως 1967 και σύμφωνα με τον συγγραφέα ο πυρήνας του βιβλίου είναι η εκλογική περίοδος 1936 έως 1967.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απευθύνοντας  κάποιες ερωτήσεις κατά την διάρκεια της παρουσίασης στον συγγραφέα, ρώτησε τι ήταν αυτό που μετά από την μακρά πολική διαδρομή έκανε τον Πάνο Σκοτινιώτη να πάρει την απόφαση να σχοληθεί με την ιστορική έρευνα και την καταγραφή;

" Κυρίως η άρνηση μου να συμφιλιωθώ με την ιδέα του συνταξιούχου" απάντησε χαμογελώντας ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ συνεχίζοντας την απάντηση του είπε ότι ένα ακόμα ερέθισμα ήταν το βιβλίο του Ηλία Νικολακόπουλου "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964". "Ο Ηλίας Νικολακόπουλος που πλέον δεν βρίσκεται στην ζωή, μου είχε δώσει ολόθερμη στήριξη και του είμαι ευγνώμων." ανέφερε ο συγγραφέας ενώ στην συνέχεια παρουσιάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του, ο κόσμος που ήταν παρών έβλεπε τα αποτελέσματα των εκλογών ανάμεσα στις χρονολογίες που προαναφερθήκαν σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και δικής του έρευνας καθώς σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που παρουσιαζόταν, ο συγγραφέας εξιστορούσε μια ιστορία απεικονίζοντας έτσι την πολιτική εικόνα της κάθε εποχής στην Σκόπελο και στην Μαγνησία ευρύτερα, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους δυο κυρίαρχους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Σκοπέλου όπως είπε ο ίδιος ο κ. Σκοτινιώτης, τους Δουλίδη και Χανά ενώ τόνισε την σημασία των εκλογών τις τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο τέλος της παρουσίασης ο Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτιος Περίσσης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Ξηντάρης έκαναν δώρο στον συγγραγέα ένα βιβλίο και την τιμητική πλακέτα που αναγράφει το τέλος της Δημογεροντίας στην Σκόπελο.

 

Γιώργος Κεχριώτης

Photo Gallery