SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

«Κολυμπήστε άφοβα στον Παγασητικό» – Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά

Προτρέπουν σύσσωμοι οι φορείς της Μαγνησίας και ο ΕΟΔΥ – Οι έλεγχοι που καταρρίπτουν τη δυσπιστία και των επιφυλακτικότητα – Πυρ ομαδόν κατά Βενέτη 2024-07-05 07:41:36
«Κολυμπήστε άφοβα στον Παγασητικό» – Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά

Οι ακτές του Παγασητικού απ’ άκρη σ’ άκρη όχι μόνο πληρούν τα κριτήρια που θέτει η νομοθεσία για να είναι κατάλληλες για κολύμβηση αλλά είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως διαβεβαίωσαν χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τους δημάρχους Βόλου, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, Αχ. Μπέο, Δημήτρη Εσερίδη και Μιχάλη Μιτζικό αντίστοιχα.

Από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν και επικαλούμενοι τις συνεχόμενες μετρήσεις από τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας έβαλαν οριστικά τέλος στη δυσπιστία των Βολιωτών και των επισκεπτών, ορθώνοντας τείχος για να προστατέψουν τον τουρισμό και την εστίαση που έχουν «δεχθεί» μεγάλο πλήγμα, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι δήμαρχοι μιλώντας για επισκεψιμότητα που κινείται στο ναδίρ και ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στις εποχικές επιχειρήσεις.

Οι αιρετοί που κάθισαν στο πάνελ της συνέντευξης τύπου εξαπέλυσαν πυρ ομαδόν και «στόχευσαν» κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρ. Βενέτη, λέγοντας πως ότι δημιούργησε ένα δυσμενές κλίμα για την περιοχή, με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να εξαπολύει εναντίον του σφοδρή επίθεση και τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό να κάνει λόγο και για διασπορά ψευδών ειδήσεων στα όρια του ποινικού αδικήματος.

Απαντες κάλεσαν τους πολίτες της Μαγνησίας και τους επισκέπτες να «κολυμπήσετε άφοβα στις ακτές του Παγασητικού γιατί είναι όχι απλά καθαρές, αλλά εξαιρετικής ποιότητας», ενώ η περιφέρεια δημιούργησε ένα βίντεο με τις ακτές του Παγασητικού, το οποίο προβάλλει τις περιοχές ως έναν τρόπο προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και θετικού μηνύματος και στους κατοίκους της Μαγνησίας, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε διάφορες πλατφόρμες.

Μηδενικοί εντερόκοκκοι, μηδενικά κολοβακτηρίδια

Στο θέμα των θαλασσίων υδάτων αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο οποίος τόνισε ότι μετά τον Daniel, ο ΕΟΔΥ με την Περιφέρεια έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων. Επεσήμανε ότι μόνο για το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2023 σε δύο σημεία καταγράφηκαν υπερβάσεις κι αυτές ήταν η περιοχή κοντά στο Ξενία και στα Πευκάκια, για τις οποίες έκτοτε δεν υφίσταται κανένα θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου από τον Απρίλιο μετρήσεις συνεχίζονται ανελλιπώς σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και με βάση τα αποτελέσματα που υπάρχουν όλες οι ακτές της Μαγνησίας και του Παγασητικού και του Αιγαίου πληρούν τις προϋποθέσεις κολύμβησης και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι στις περισσότερες ακτές τόσο οι εντερόκοκκοι όσο και τα κολοβακτηρίδια κινούνται σε μηδενικά επίπεδα, σύμφωνα με τους ελέγχους που γίνονται από το διαπιστευμένο εργαστήριο του ΕΟΔΥ.

Δημ. Κουρέτας: Ο Παγασητικός είναι καθαρός

«Έχουμε κάνει πολλές μετρήσεις στον Παγασητικό και η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας και απευθυνόμενος προς τους πολίτες τούς ζήτησε να ακούνε και να εμπιστεύονται τους θεσμικούς φορείς.

«Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν να έρχονται πρώτα σε επαφή με τους θεσμούς, για να μη δημιουργούνται ζητήματα στην ενημέρωση του κόσμου και στην επισκεψιμότητα στην περιοχή» ήταν το μήνυμα Κουρέτα με αποδέκτη τον κ. Βενέτη.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της λάσπης στο σημείο στον Ξηριά που εκβάλλουν τα λιμνάζοντα νερά από την Κάρλα, θέμα για το οποίο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας είχε αναφέρει ότι το μικροβιακό φορτίο ήταν αυξημένο και ξεκαθάρισε ότι στις ιαματικές πηγές τα προβλήματα στη λάσπη είναι δέκα φορές χειρότερα, διευκρινίζοντας ότι η ποιότητα της λάσπη δεν αφορά τα θαλάσσια ύδατα και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιοι συνειρμοί.

Αχ. Μπέος: Πολιτικό σκουπίδι ο Χρ. Βενέτης

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος άστραψε και βρόντηξε κατά του κ. Βενέτη. Είπε ότι είναι επικίνδυνος και πως με τα όσα ισχυρίστηκε δημόσια προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον νομό.

«Δεν ευθύνεται κανείς άλλος παρά τα πολιτικά σκουπίδια όπως ο συγκεκριμένος κύριος. Παραπληροφόρησε τους πολίτες και έγινε μεγάλη ζημιά. Χωρίς στοιχεία ο κ. Βενέτης βγήκε και μίλησε. Οι πολίτες πρέπει να ακούνε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν ελέγχους και τους κάνουν πολύ σωστά και όχι όποιον ανεύθυνα δυσφημίζει μία ολόκληρη περιοχή αναίτια, για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες», συνέχισε ο δήμαρχος.

Εσερίδης: Διαρκείς οι έλεγχοι, πρέπει να προασπίσουμε τις περιοχές μας

Ο δήμαρχος Αλμυρού εμφανώς προβληματισμένος και κραδαίνοντας μετρήσεις που έκανε ο δήμος Αλμυρού ακόμη και χθες τόσο στο πόσιμο νερό όσο και για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στις ακτές της περιοχής του προέτρεψε τους πολίτες να «κλείσουν τα αυτιά σε εκείνους που μιλάνε ανεύθυνα». Υπογράμμισε πως ο δήμος του έχει μία μεγάλη ακτογραμμή στην οποία υπάρχου αναπτυγμένες δεκάδες επιχειρήσεις τουριστικές και εστίασης οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά σημαντικά και κάλεσε όλους σ’ επαγρύπνηση προκειμένου να μπει ένα τέλος στη δυσπιστία και όλοι να υπερασπιστούν την καθαρότητα των ακτών του Παγασητικού.

Μιχ. Μιτζικός: Η διασπορά ψευδών ειδήσεων αγγίζει τα όρια της νομικής οδού

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου εμφανίστηκε πιο απογοητευμένος από όλους τους αιρετούς. Στον δήμο του η ακτογραμμή είναι μεγάλη και όπως είπε ο ίδιος ο τουρισμός έχει υποστεί καθίζηση. «Ο κόσμος φοβάται να μπει στη θάλασσα. Εάν έχουν ευθιξία αυτοί που προκάλεσαν αυτό το κλίμα να βγουν και να το αντιστρέψουν. Η μείωση της επισκεψιμότητας είναι πολύ μεγάλη. Εχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που αγγίζει τα όρια της νομικής οδού. Το κλίμα δυσπιστίας είναι διάχυτο παντού δυστυχώς, μολονότι οι μετρήσεις δείχνουν πως οι παραλίες είναι πεντακάθαρες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στη Μαγνησία και να στηρίξει την περιοχή με ένα ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής, ενώ επίσης ο κ. Μιτζικός έθεσε θέμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης που δραστηριοποιούνται στην ακτογραμμή του Παγασητικού, προβλέποντας ότι οι τζίροι τους θα είναι απογοητευτικοί αν δεν αντιστραφεί το κλίμα δυσπιστίας.

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες επίσης ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ.Γιάννης Αναστασίου, Απόστολος Καναβός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Χρύσα Τσαγανού και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρης Κοπάνας.

 

Πηγή: taxydromos.gr