SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η Σωστή Στάση Ύπνου: Συμβουλές για Καλύτερο Ύπνο και Υγεία

2024-06-30 09:34:33
Η Σωστή Στάση Ύπνου: Συμβουλές για Καλύτερο Ύπνο και Υγεία

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη να απολαμβάνουν έναν καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το άγχος, εξωτερικοί παράγοντες ή ο διαθέσιμος χρόνος μειώνουν σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να ξεκινάμε τη μέρα μας εξουθενωμένοι.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα και τελικά να βελτιώσουμε ολόκληρη τη ζωή μας. Ένα από αυτά -και ίσως το σημαντικότερο- είναι να επιλέξουμε τη σωστή στάση ύπνου, αυτή που δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική μας στήλη και βοηθάει το σώμα να ανακάμψει από τις δυσκολίες της ημέρας και να ξεκουραστεί βαθιά.

Οι ειδικοί στον καλό ύπνο από τη Delta Strom μας μυούν σε ορισμένα από τα μυστικά για καλύτερο ύπνο και κατ’ επέκταση καλύτερη υγεία.

Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου;

Η κατάλληλη στάση ύπνου δεν είναι μία, αλλά διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις προσωπικές ανάγκες του ατόμου.

Γενικά, η στάση στο πλάι θεωρείται η καλύτερη στάση ύπνου, καθώς βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης αλλά και στην καλύτερη αναπνοή του ατόμου (ακόμα και σε ανθρώπους με υπνική άπνοια).

Αντίστοιχα, ευεργετική στάση θεωρείται και η εμβρυική που είναι μια παραλλαγή της προηγούμενης, όπου το άτομο φέρνει τα γόνατα κοντά στο στήθος. Όμως, καλό είναι τα γόνατα να μην είναι υπερβολικά τραβηγμένα προς τα πάνω, για να μην τεντώνεται πολύ η σπονδυλική στήλη.

Η στάση ανάσκελα είναι επίσης πολύ συνηθισμένη στάση, η οποία σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη, καθώς τη φέρνει σε ευθεία θέση. Όμως, δεν είναι κατάλληλη για άτομα με υπνική άπνοια και έντονο ροχαλητό.

Η στάση μπρούμυτα είναι η χειρότερη στάση, καθώς επιβαρύνει τα γόνατα και τους γοφούς, ενώ επιπλέον η σπονδυλική στήλη βυθίζεται προς τα κάτω. Οι πόνοι στη μέση, τον αυχένα και την πλάτη είναι συχνοί, αν δεν ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν αρκεί η σωστή στάση ύπνου, για να κοιμάστε καλά. Ανάλογα με το σωματικό σας βάρος και κυρίως με το στυλ ύπνου θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό στρώμα που θα υποστηρίζει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Τι πρέπει να προσέξω στο στρώμα ανάλογα με το πώς κοιμάμαι;

Το στρώμα παίζει κομβικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Ένα στρώμα που δεν είναι αναπαυτικό ή υποστηρικτικό θα έχει ως αποτέλεσμα ανήσυχο και ελαφρύ ύπνο, αλλά και χρόνιους πόνους στην πλάτη, τον αυχένα και τη μέση.

Καλό είναι, λοιπόν, να θυμάστε τα εξής ανάλογα με τη στάση ύπνου που επιλέγετε:

  • Στάση στο πλάι: Πρόκειται για την πιο εύκολη στάση που μπορεί να ταιριάξει σε διάφορα στρώματα ύπνου. Ιδανικά, το στρώμα θα πρέπει να είναι προς το μαλακό, ώστε να μην πονούν οι αρθρώσεις. Ένα στρώμα με memory foam ή latex είναι εξαιρετικό, για να σας χαρίσει θαλπωρή και παράλληλα στιβαρή στήριξη. Αν το σωματικό σας βάρος είναι υψηλό, τότε το στρώμα πρέπει να είναι μέτριο προς σκληρό.
  • Ανάσκελα: Αν κοιμάστε ανάσκελα, τότε δεν θα πρέπει η σπονδυλική στήλη να βυθίζεται, οπότε χρειάζεται ένα στρώμα τουλάχιστον μέτριο ή σκληρό. Ακόμα και ορθοπεδικό στρώμα υψηλής σκληρότητας μπορείτε να έχετε, ώστε η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε απόλυτα ευθεία θέση. Όσο μεγαλύτερο το σωματικό βάρος, τόσο σκληρότερο πρέπει να είναι το στρώμα.
  • Μπρούμυτα: Εδώ το στρώμα πρέπει να είναι οπωσδήποτε σκληρό, έτσι ώστε να αποφεύγεται το ολέθριο για τη σπονδυλική στήλη βύθισμα προς τα κάτω. Επιπλέον, καλό είναι να τοποθετείτε και ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά, ώστε να ανακουφίζετε την πίεση που ασκείται στη μέση.

Συνεπώς, το κυριότερο δεν είναι ποια στάση ύπνου σας βολεύει, αλλά το στρώμα που υποστηρίζει κατάλληλα το σώμα, ώστε να κοιμάστε άνετα όποιες και αν είναι οι προσωπικές σας προτιμήσεις.

Στη Delta Strom θα βρείτε χειροποίητα ελληνικά στρώματα άριστης ποιότητας σε μεγάλη ποικιλία υλικών και επιπέδων σκληρότητας και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές. Δείτε τις αντίστοιχες κατηγορίες με στρώματα ύπνου και αναζητήστε αυτό που σας ταιριάζει, για να βελτιώσετε θεαματικά την ποιότητα του ύπνου και της ζωής σας!

Αναζητάτε τα καλύτερα στρώματα για έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο; Στη Delta Strom θα βρείτε χειροποίητα ελληνικά στρώματα ύπνου άριστης ποιότητας. Στη συλλογή μας θα βρείτε μονα στρωματα που προσφέρουν την απόλυτη στήριξη και άνεση. Εάν χρειάζεστε στρώματα ημιδιπλα για το παιδικό δωμάτιο ή το ξενώνα σας, έχουμε πολλές επιλογές που θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας. Για μεγαλύτερα κρεβάτια, τα υπερδιπλα στρωματα μας είναι η ιδανική λύση, προσφέροντας εξαιρετική άνεση και πολυτέλεια. Τέλος, αν ψάχνετε για στρωματα υπνου διπλα που συνδυάζουν ποιότητα και ανθεκτικότητα, η γκάμα μας θα σας ικανοποιήσει πλήρως. Επισκεφτείτε τη βιοτεχνία στρωμάτων Delta Strom και βρείτε το τέλειο στρώμα για εσάς!