SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Wine Tasting στο Achinos Restaurant από την Ι.Μ Χιλανδαρίου

2024-06-13 14:16:01
Wine Tasting στο Achinos Restaurant από την Ι.Μ Χιλανδαρίου

Η ιστορία του οινοποιείου της Ι.Μ.Χιλανδαρίου ξεκινάει το 1198 μ.Χ όταν φυτεύτηκαν στις πλαγιές του Αγίου Όρους τα πρώτα αμπέλια από τον τότε διάδοχο του Σερβικού θρόνου Πρίγκιπα Ράστκο Νέμανιτς ιδρυτή της Ι. Μ. Χιλανδαρίου.

Η περιοχή που φυτεύτηκε ο πρώτος αμπελώνας αναφέρεται στα κειμήλια της Μονής ως ΠΕΔΙΟΝ και στην ίδια θέση βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Από εκείνα τα χρόνια μέχρι σήμερα τα αμπέλια της Μονής καλλιεργούνται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση τόσων αιώνων.

Στο καταστατικό της Μονής αναγράφεται ότι κάθε γεύμα των μοναχών πρέπει να συνοδεύεται από ένα ποτήρι κρασί , αυτή η παράδοση βοήθησε στην εξέλιξη της αμπελουργίας και την οινοποιίας.

Καλλιεργούνται 170 στρέμματα που είναι φυτεμένα με τις ποικιλίες Merlot ,Cabernet franc , Cabernet sauvignon , ο αμπελώνας είναι κοντά στην θάλασσα και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ήπιες στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Το έδαφος είναι αργιλοαμμώδες με μικρές κλίσεις και καλή αποστράγγιση.

Οι στρεμματικές αποδόσεις κρατούνται χαμηλά.

Η οινοποίηση των κρασιών γίνεται στο οινοποιείο της Μονής που βρίσκεται δίπλα στον αμπελώνα με σύγχρονα μέσα καθώς και παραδοσιακές μεθόδους.

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στις 120 χιλιάδες φιάλες που διατίθενται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο εμπλουτισμός του εδάφους γίνεται με χλωρές λιπάνσεις (βίκος, τριφύλλι και άλλα ψυχανθή), φύκια που συλλέγονται από τις παραλίες της περιοχής και compost. Η πρόληψη των ασθενειών γίνεται με τακτικούς ψεκασμούς με βότανα.