SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βασίλης Ηλιόπουλος : «Σε ετοιμότητα η ΛΕΔ- Εθελοντές βρίσκονται στα πυροφυλάκια»

Σε Βόλο και Ν. Πήλιο ακροβολισμένα τα πυροσβεστικά οχήματα της Λέσχης 2024-06-12 11:14:49
Βασίλης Ηλιόπουλος : «Σε ετοιμότητα η ΛΕΔ- Εθελοντές βρίσκονται στα πυροφυλάκια»

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκονται οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας προκειμένου να επιχειρήσουν και να συνδράμουν σε ενδεχόμενα περιστατικά φωτιάς, λόγω του καύσωνα. Ο αντιπρόεδρος της ΛΕΔ κ. Βασίλης Ηλιόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την ετοιμότητα της Λέσχης, ενώ αναφέρθηκε και στο συντονιστικό των φορέων ο οποίος πλέον είναι πιο κεντρικός. Βέβαια, ο κ. Ηλιόπουλος έθιξε και το θέμα της πιστοποίησης των εθελοντικών ομάδων, τονίζοντας ότι από τις 14 υπάρχουσες ομάδες, πιστοποίηση έλαβαν μόνο οι τρεις.

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο από χθες το πρωί η εθελοντική ομάδα βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω και του καύσωνα και του χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά. « Εμείς έχουμε τομέα ευθύνης την περιοχή της Ανωμαλιάς,  πάνω από τον Άγιο Ονούφριο, το δάσος της Κουκουράβας και μέχρι πάνω την Μακρινίτσα και από χθες και σήμερα υπάρχουν ομάδες με ένα πυροσβεστικό που διαθέτουμε. Το δεύτερο  πυροσβεστικό μας όχημα, με εντολή της πυροσβεστικής το έχουμε στη Γορίτσα, στον χώρο μας και το τρίτο που υπάρχει στο Ν. Πήλιο από εθελοντή μας που το έχει διαθέσει είναι στην Αργαλαστή και κινητοποιείται από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της περιοχής για όπου χρειαστεί στον τομέα εκείνο», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Λάθος το κεντρικό συντονιστικό – Χρειάζεται η αποκέντρωση

Στο μεταξύ ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ένα κεντρικό συντονιστικό σε όλη τη Θεσσαλία. Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του για την κεντρική αυτή σύσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται η αποκέντρωση, καθώς κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

«Είχα συζητήσει με τον κ. Λεοντάρη ότι είναι λάθος να γινόμαστε όλο και πιο κεντρικοί, να γίνεται ένα συντονιστικό στη Λάρισα για όλη τη Θεσσαλία, γιατί είναι δύσκολο εκεί να ξέρουν τα ξεχωριστά προβλήματα της Μαγνησίας, των Τρικάλων κτλ , ενώ πιο αποκεντρωμένα είχαμε πιο καλά αποτελέσματα γιατί στη Μαγνησία ξέραμε τα δεδομένα μας, που «πονάει» η περιοχή μας και πως να αντιδράσουμε. Το έκαναν τώρα πιο κεντρικό, σταματήσανε τα συντονιστικά στους νομούς και για μένα είναι λάθος και αποδείχθηκε ότι όταν συζητούσαμε όλοι μαζί , ότι δεν γνώριζαν κάποια θέματα που μπορεί να συμβαίνουν σε κάποιο νομό ξεχωριστά.

Εμείς πάντως το ξεπερνάμε αυτό, λειτουργούμε ως νομός με την Αντιπεριφερειάρχη και τους υπευθύνους πολιτικής προστασίας και του Δήμου και της Περιφέρειας, με την Πυροσβεστική και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα, εκτός εάν προκύψουν μεγάλα που δεν θα μπορούμε να τα καλύψουμε λόγω ποσότητας και μεγέθους», επεσήμανε.

Πιστοποιήθηκαν τρεις από τις 14 εθελοντικές ομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η οργάνωση των εθελοντικών ομάδων και της ΛΕΔ δεν έχει ξεκινήσει τώρα με τους θεσμούς, αλλά γίνεται συντονισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Από την αρχή του έτους, όπως σημείωσε, υπάρχει συνεννόηση και οργάνωση μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και Μαγνησίας, ενώ υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή από τις 14 εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν στον νομό, μόλις οι τρεις έχουν λάβει πιστοποίηση.

«Αυτό είναι το λογικό για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ομάδες που έχουν δράση και μάχη, παρά με αυτές που είναι μόνο λόγια. Δεν είναι δυνατόν στη Μαγνησία να έχουμε 14 πιστοποιημένες ομάδες και καμιά δεκαριά άλλες που κυκλοφορούν και αυτοαποκαλούνται ομάδες και να μην υπάρχει λογική σε όλο αυτό. Έγινε η καινούργια νομοθεσία, έγιναν καινούργιοι έλεγχοι και  μέχρι στιγμής από τις 14,  μόνον τρεις ομάδες έχουν πιστοποιηθεί και έχουν παραμείνει στο πεδίο. Βέβαια ο χρόνος δεν τελείωσε, έως τέλος Νοεμβρίου είναι η προθεσμία, επειδή όμως παρατηρώ την εκκαθάριση εάν θα πιστοποιηθεί άλλη ομάδα θα είναι το πολύ μία ακόμη», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πολλοί οι λόγοι για έναρξη μιας πυρκαγιάς

Αναφερόμενος τέλος στους λόγους έναρξης μίας πυρκαγιάς ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «παίζουν» πολλά σενάρια, από εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, από σπινθήρες μιας ηλεκτροκόλλησης, από το γεγονός ότι κάποιος θεωρεί εύκολο να κάψει κάτι μέχρι και κακόβουλες πράξεις, που έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο υπήρχαν στο παρελθόν και αυτοαποκαλούμενοι εθελοντές που έβαλαν μόνοι τους φωτιά για να τη σβήσουν και να το παίξουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήρωες.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Πηγή:magnesianews.gr