Παρουσιάστηκε στην Σκιάθο το νέο βιβλίο του Γ. Πίττα : «Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν…»
2024-06-01 22:01:19Παρουσιάστηκε στην Σκιάθο το Σάββατο 1η Ιουνίου το βράδυ στην πλατεία Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το νέο βιβλίο του κ. Γιώργου Πίττα με τίτλο «Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν…» Η γαστρονομία της Σκιάθου με το βλέμμα του Παπαδιαμάντη. Στο πάνελ των ομιλητών εκτός του συγγραφέα η Δημοσιογράφος κα Μπήλιω Τσουκαλά που είχε και τον συντονισμό, η κα Ματούλα Χονδρονικολή Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Σκιάθου και η κα Νανά Δαρειώτη Δημοσιογράφος Γαστρονομίας.
Ο εμπνευστής και υπεύθυνος του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism, δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας, γνωστός από την πρωτοβουλία του «Ελληνικό Πρωινό» στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και εμπνευστής και δημιουργός του Greek gastronomy guide, έχοντας εδώ και εξήντα χρόνια σχέσεις με το νησί το οποίο επισκέφτηκε πρώτη φορά σε ηλικία 8 ετών, υλοποίησε το πρόγραμμα της Γαστρονομικής Κοινότητας της Σκιάθου, αντίστοιχα του οποίου έχει δημιουργήσει και σε άλλες 12 περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας με έρευνα και καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου του νησιού (προϊόντα, εδέσματα, πρωταγωνιστές), δημιούργησε έναν έντυπο οδηγό 28 σελίδων και έναν ψηφιακό οδηγό με 40 άρθρα στο greekgastronomyguide.gr/skiathos.
Βιβλία του:
- Σημάδια του Αιγαίου, Εκδόσεις Ποταμός 2007
- Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2008
- Αθηναϊκή ταβέρνα, Εκδόσεις Ίνδικτος 2009
- Πανηγύρια στο Αιγαίο, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2011
- Τα καφενεία της Ελλάδας, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2013
- Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας, Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών 2014
- Αλφαβητάρι της Ελληνικής Γαστρονομίας, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2020
- Γαστρονομικές Κοινότητες, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2021
- Πάρος – Τόπος, Διατροφικός Πολιτισμός, Γαστρονομία, Εκδόσεις Γαστρονομικές Κοινότητες 2023
- Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ηὐφράνθησαν – Η Γαστρονομία της Σκιάθου με το βλέμμα του Παπαδιαμάντη, Εκδόσεις Αρμός 2024
Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα Παρασκευή Δημοσιογράφοι της Γαστρονομίας θα βρεθούν στο νησί για να γνωρίσουν τις παραδοσιακές γεύσεις μέσα από επισκέψεις σε γνωστά εστιατόρια, ταβερνάκια και το οινοποιείο του νησιού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν θα λείψουν και οι επισκέψεις σε μουσεία, Μοναστήρια και γνωστά μέρη του νησιού, ενώ το Σάββατο θα παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Πίττα