SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων |Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

2024-05-17 06:33:46
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων |Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.

Το πρώτο Μουσείο στην παγκόσμια ιστορία συστάθηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3o π.Χ. αιώνα.

Η χώρα μας έχει πολλά μουσεία σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στα χωριά υπάρχουν μουσεία, κυρίως λαογραφικά ή τοπικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν τα γνωστά μουσεία, Αρχαιολογικό, Παλαιοντολογικό, Βυζαντινό, Κυκλαδικής Τέχνης, Πολεμικό, Τράπεζας της Ελλάδος, Φυσικής Ιστορίας, υπάρχουν όμως και μουσεία που η θεματολογία τους είναι πιο εξειδικευμένη, όπως περιγράφεται στη συνέχεια του άρθρου.

Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ
Βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

#
Ηλεκτρονικό Μουσείο Φάρων
Είναι δυνατή η διαδικτυακή επίσκεψη στο Μουσείο.
#
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί στην Αθήνα στο Κολωνάκι, Ολυμπία, στο Κατάκολο και στην Κρήτη. Φιλοξενεί 300 περίπου εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είναι έργο της 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά χωρίς βοήθεια από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και θεωρείται η εγκυρότερη και πληρέστερη έκθεση. Υπάρχει η δυνατότητα για ψηφιακή ξενάγηση στο Μουσείο, το οποίο περιοδεύει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού κατόπιν προσκλήσεως.

#
Μουσείο Αφής

Ένα από τα πέντε μουσεία του είδους του στον κόσμο, βρίσκεται στην Καλλιθέα και δημιουργήθηκε το 1984 από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος με σκοπό να δώσει και στα άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας. Οι
επισκέπτες μπορούν να αγγίζουν τα εκθέματα και να τα γνωρίζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αντίληψης. Αντίγραφα γλυπτών και άλλων έργων τέχνης που υπάρχουν σε άλλα μουσεία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Μουσείο Αφής, όπου φιλοξενούνται και έργα ατόμων με
προβλήματα όρασης.

#
Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών
Το Μουσείο Σιδηροδρόμων, είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας. Υπάρχουν φωτογραφίες από ατμομηχανές, επιβατικά οχήματα, στολές και μηχανήματα.
#
Μουσείο Εγκληματολογίας (ΕΚΠΑ)

Στεγάζεται στο εργαστήριο εγκληματολογικής ιατρικής και Τοξικολογίας στην ιατρική σχολή. Χρησιμεύει ως κέντρο κατάρτισης και ενημέρωσης των φοιτητών, καθώς και για το ευρύτερο κοινό.
#

 

Παλαιοντολογικό Ζωολογικό και Βοτανικό Μουσείο
Φιλοξενεί μια συλλογή παλαιοντολογικών θησαυρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχουν
απολιθώματα από φυτά και ζώα.
#

Ελληνικό Μουσείο αυτοκινήτου
Τα εκθέματα χωρίζονται σε 8 κατηγορίες, από το 1904 έως σήμερα. Υπάρχει η δυνατότητα για ψηφιακή ξενάγηση μέσω του διαδικτύου.
#
Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών
Στο Μαρούσι, φιλοξενείται η ιστορία του Θεάτρου Σκιών και του Καραγκιόζη από το 1860 μέχρι σήμερα. Μοναδικό στο είδος του σ’ ολόκληρο τον κόσμο, άνοιξε το 1995.
#
Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη
Βρίσκεται στα Ιωάννινα και είναι το πλέον γνωστό του είδους του στην Ελλάδα. Φιλοξενεί κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος που παρουσιάζονται στο περιβάλλον του κάθε εκθέματος. Ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στη χρονική περίοδο που έζησε ο ήρωας που βλέπει. Αναπαριστά μορφές και γεγονότα 24 αιώνων ελληνικής ιστορίας από το 500 π.Χ., καθώς και τα στάδια κατασκευής των ομοιωμάτων.
#
Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας
Ιδρύθηκε το 1984 από τον ποιητή και κριτικό Αντώνη Σαμιωτάκη στη Νίκαια. Είναι πολυθεματικός εκθεσιακός χώρος με προσωπογραφίες, γλυπτά, φωτογραφίες, χειρόγραφα ποιητών και συγγραφέων, ειδικό τμήμα συλλογής, ταξινόμησης, μελέτης, αξιοποίησης και ανάδειξης του
πολυποίκιλου υλικού σχετικού με την Ελληνική και Παγκόσμια Λογοτεχνία και φιλολογικό καφενείο όπου περιοδικά πραγματοποιούνται λογοτεχνικές βραδιές.
#
Μουσεία στη Σκιάθο
Σκιαθίτικο Σπίτι, Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, και 4 μουσεία στη Μονή Eυαγγελίστριας Λαογραφικό, Εκλησιαστικό, Ιστορικό και Μουσικών Οργάνων από όλον τον κόσμο.


Στέλλα Λεοντιάδου
Φωτογραφίες:
ose.gr
travel.gr
theatroskiwn
autotriti
Πειραματικό Μουσείο Λογοτεχνίας

Photo Gallery