SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Aνοίγει την Μ. Δευτέρα το "Σκιαθίτικο Σπίτι"

2024-04-28 20:57:59
Aνοίγει την Μ. Δευτέρα το

Ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη ιστορία 5 γενεών στη Σκιάθο της οικογένειας Μανεση ανοίγει τις πόρτες του για όλους. Μέσα από αυτό το ταξίδι που προσφέρει το “Σκιαθίτικο Σπίτι”, ένα αρχοντικό που ανάγεται χρονικά από το 1910, θα γνωρίσετε τους ανθρώπους που διέμειναν εκεί, με ενδιαφέρουσες ιστορίες του παρελθόντος και μέσα από τα μάτια και τις μνήμες της Μαρένας και της Φωτεινής Μάνεση, των δύο αδελφών που πήραν την πρωτοβουλία και το μετέτρεψαν σε open house.

H ιδέα αυτού του πρωτότυπου και ξεχωριστού concept βασίστηκε στο απόφθεγμα «Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης… αλλά η μεταφορά της φλόγας!» , μια φλόγα που η νεότερη γενιά επιθυμεί να διατηρήσει ζωντανή μέσω της ιστορικής αυτής οικίας που για τις αδελφές Μάνεση αποτελεί ένα “δοχείο ζωής”.

 

Στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» οι ξεναγήσεις γίνονται από τα μέλη της οικογένειας με τρόπο βιωματικό αλλά και εμπλουτισμένες με πληροφορίες που προέρχονται από την ίδια τους τη ζωή.

 

Ό επισκέπτης κατά την περιήγηση του μέσα στο πετρόχτιστο διώροφο του 1904, συναντά αντικείμενα διαφορετικών εποχών και προελεύσεων, καθώς η οικογένεια είχε σύνδεση με το εξωτερικό και συγκεκριμένα με το New Port της Βοστόνης από το πρώτο κύμα μεταναστών, που ξεκίνησε το 1893. Φορεσιές αυθεντικές, λάμπες, κασέλες, καρέκλες και σοφάδες, ο καστρινός και ο σκιαθίτικος καναπές, ο πολυέλαιος του 1883, ο αργαλειός, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια, η ξύλινη κασέλα της νύφης, πίνακες και φωτογραφίες, σερβίτσια, μεταξωτά και υφαντά, συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ένα από τους λόγους που συστήνουμε το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι ο βιωματικός χαρακτήρας της ξενάγησης, που χαρακτηρίζει την περιήγηση του επισκέπτη στην οικία μας, μεταφέροντάς τον σε έναν άλλον χωροχρόνο. 

Κάθε ξενάγηση είναι ξεχωριστή, καθώς προσαρμόζεται στην φυσιογνωμία, την προσωπικότητα και τα βιώματα του κάθε επισκέπτη. Εργαλείο μας, το αρχείο καταγραφών των προηγούμενων γενεών. Συγκεκριμένα, οι πρόγονοι όντας εύποροι, είχαν την δυνατότητα της κατ’ οίκον εκπαίδευσης, εκείνες τις εποχές που οι άνθρωποι για υπογραφή έβαζαν «σταυρό». Έτσι, η αφήγησή μας στο χώρο δομήθηκε με βάση τις σημειώσεις βασικών πληροφοριών που είχαν καταγραφεί για το κάθε κειμήλιο, κυρίως από τις γιαγιάδες της οικογένειας. Οι καταγραφές των γυναικών της οικίας κυριαρχούν, καθώς εκείνες ήταν που ζούσαν κυρίως στο σπίτι, μιας και οι άνδρες ταξίδευαν συνεχώς, λόγω της ενασχόλησής τους με ναυτικά επαγγέλματα. Λεπτομέρειες φορεσιών και υφαντών, μαγειρικές συνταγές, αλληλογραφίες και σημειώσεις γεγονότων της ζωής τους, αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς της αφήγησής μας. Με αυτόν τον τρόμο η ξενάγηση εμπλουτίζεται με το βίωμα όλων των προηγούμενων γενεών με διαμεσολαβητές εμάς, την πέμπτη γενιά. 

Πληροφορίες για τις επισκέψεις σας στο 2427 021334