SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ο Δήμος Αργιθέας τοποθέτησε απινιδωτές για τους περιπατητές στις κορυφές των Αγράφων (video)

2024-04-15 12:30:34
Ο Δήμος Αργιθέας τοποθέτησε απινιδωτές για τους περιπατητές στις κορυφές των Αγράφων (video)

Ο Δήμος Αργιθέας τοποθέτησε στις τρεις ψηλότερες κορυφές των Αγράφων απινιδιωτές και εξοπλισμό πρώτης ανάγκης για τους περιπατητές, που αποτελεί σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα βασική προϋπόθεση για την επιλογή ταξιδιών σε μεγάλο υψόμετρο, για ορειβασία, πεζοπορία και περιήγηση στα αξιοθέατα, που έχουν γίνει πολύ δημοφιλή.

Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση του Δήμου Αργιθέας που ξεκίνησε πιλοτικά, εξασφαλίζει ανθρώπινες ζωές σε περίπτωση ανάγκης και δίνει νέα πνοή στον ορεινό τουρισμό της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ενισχυθεί συστηματικά με την τοποθέτηση εξοπλισμού πρώτης ανάγκης σε περισσότερα σημεία στην οροσειρά της Πίνδου και θα διευρυνθεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου άμεσης επέμβασης και διάσωσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Η τοποθέτηση των πρώτων απινιδωτών έγινε σε υψόμετρα των 2000 μέτρων, σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος των πεζοπορικών διαδρομών προς τις τρεις ψηλότερες κορυφές των Αγράφων, δηλαδή προς Καράβα, Ντελεδίμι και Βουτσικάκι. Σε ειδικό κουτί μαζί με τους απινιδωτές υπάρχουν εξοπλισμός πρώτης ανάγκης, όπως θερμοκουβέρτες και όλα τα προβλεπόμενα είδη πρώτης ιατρικής βοήθειας, καθώς επίσης εύχρηστες ιατρικές οδηγίες φροντίδας και λίστα άμεσης επικοινωνίας με χρήσιμα τηλέφωνα.

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδρέα Στεργίου υλοποιείται με τη συνεργασία των Μελών της Δημοτικής Αρχής, των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων και των τοπικών φορέων και κατοίκων του Δήμου Αργιθέας, στο πλαίσιο της πρόληψης αλλά και της συλλογικής προσπάθειας ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για τον ορεινό τουρισμό σε υψηλά υψόμετρα οι αυτοματοποιημένοι εξωτερικοί απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης είναι απαιτούμενος και καθιερωμένος εξοπλισμός για περιπατητές και για ομάδες διάσωσης βουνού, και συνίσταται να τοποθετούνται σε απομακρυσμένες αλλά συχνά επισκέψιμες τοποθεσίες.

Πηγή: ertnews.gr