SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Νέα λίστα ελέγχων από την ΑΑΔΕ - Αμοιβές για τα «καρφώματα»

2024-04-15 06:22:16
Νέα λίστα ελέγχων από την ΑΑΔΕ - Αμοιβές για τα  «καρφώματα»

Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση ενεργοποιεί πλήρως (με το νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών) την πρόβλεψη για αμοιβές έως και 3000€ για επώνυμες καταγγελίες πλαστών αποδείξεων που οδηγούν σε αποκάλυψη φορολογητέας ύλης. Και παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη του λογισμικού που «παγιδεύει» πλαστές αποδείξεις, πολλοί ακόμα αναρωτιούνται πότε θα δοθούν αυτά τα μπόνους στον τραπεζικό λογαριασμό τους κι αν τελικά αφορούν μόνο όσους κάνουν επώνυμες καταγγελίες.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν οτι αμοιβές θα δοθούν μόνο σε καταγγελίες μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, οπότε τα παλιά «καρφώματα» θα μείνουν χωρίς μπόνους.

Πάντως το κυνηγητό των πλαστών αποδείξεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει λάβει 163.610 καταγγελίες μέσω του «appodixi» εκ των οποίων οι 74.202 είναι επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Υπό εξέταση παραμένει το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καταγγελίες φοροδιαφυγης που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Δηλαδή, το αν θα προβλεφθεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιου είδους επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων αποδείξεων ή «μαϊμού» ταμειακές, αλλά για πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί συνολικά 11.788 καταγγελίες- ανώνυμες κι επώνυμες- για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Όπως λένε αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί κι έχουν ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Πέραν όμως από τις καταγγελίες των πολιτών οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φτιάχνουν τις δικές τους λίστες και οι νεότερες, βάζουν στο στόχαστρο:

-Τουριστικά καταλύματα, πολυτελείς βίλες, διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων
-Ηλεκτρονικό εμπόριο
-Ηλεκτρονική παραγγελιοληψία επιχειρήσεων εστίασης (πλατφόρμες)
-Πλατφόρμες κρατήσεων ταξί
-Διακίνηση αγαθών εντός και εκτός συνόρων (στόχευση κατόπιν αξιοποίησης CMR)
-Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άσκηση εμπορικής δραστηριότητας και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων
-Υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ από ενεργές επιχειρήσεις
-Κυκλώματα απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ
-Κλαδικές στοχεύσεις σε επιχειρήσεις που η εμπλοκή τους στη διαμόρφωση του «κενού» ΦΠΑ εκτιμάται ως σημαντική

Στα χεριά των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκεται και το ο νέο… «ρομποτάκι» της εφορίας που φέρει την ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠΠ). Ένα νέο λογισμικό Α.Ι, που επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κ.λπ.) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).
Πηγή: protothema