SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παρουσία Πρωθυπουργού η πλατφόρμα για την βία στα σχολεία

2024-04-12 12:57:44
Παρουσία Πρωθυπουργού η πλατφόρμα για την βία στα σχολεία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μ. Μακρή παρουσίασαν, την Τρίτη 9 Απριλίου, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στην Θεσσαλονίκη, την εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί με την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης «Stop bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς» είναι η στοχευμένη παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το φαινόμενο της βίας στα σχολεία.

 

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, προλόγισε και συντόνισε η κα Μακρή δίνοντας τον λόγο στον Υπουργό Παιδείας που ανέπτυξε το συνολικό σχέδιο εθνικής εμβέλειας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας στο σχολικό περιβάλλον.

 

Στην παρουσίαση, αναδείχτηκε η προτεραιότητα διαμόρφωσης σχολικής κουλτούρας σεβασμού, αποδοχής και αλληλεγγύης μέσα από την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, ώστε οι σημερινοί μαθητές να εξελιχθούν στους αυριανούς ενεργούς πολίτες ενώ ανακοινώθηκε και η αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων καθώς και στοχευμένα μέτρα για την χρήση των κινητών στα σχολεία.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr όπου γονέας μαθητή του Δημοτικού, γονέας ή μαθητής του Γυμνασίου και του Λυκείου θα μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά εκφοβισμού και να μιλήσουν για κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί.

 

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης και υπό τον συντονισμό της Υφυπουργού Παιδείας, τον λόγο πήραν δυο μαθητές, που συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντάς του ερωτήματα σχετικά με προσωπικές του εμπειρίες από περιστατικά ενδοσχολικής βίας από τα μαθητικά χρόνια αλλά και από την εμπειρία του ως γονέα τριών παιδιών.

 

Οι μαθητές εξέφρασαν, με την ευθύτητα της ηλικίας τους, τις δικές τους μαρτυρίες και σκέψεις για την βία στα σχολεία ενώ στην συζήτηση συμμετείχε και ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος μίλησε, από την πλευρά των εκπαιδευτικών, για τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.