SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ο Αλοννησιώτης Μακεδονομάχος Αθανασίου Θεόδωρος του Λυκουργου

Γράφει ο Μαλαματένιας Θεόδωρος εγγονός του 2024-03-30 08:11:34
Ο Αλοννησιώτης Μακεδονομάχος Αθανασίου Θεόδωρος του Λυκουργου
Ο Θεόδωρος  Αθανασίου (1886-1974) είναι ένας Αλοννησιώτης ήρωας με υψηλό ήθος και πατριωτική συνείδηση. Ήταν μόλις 17 ετών όταν αποφάσισε να πάρει μέρος  στον Μακεδονικό αγώνα  ,ακούγοντας για τις  θηριώδες των Βουλγάρων στη Μακεδονία. Κατατάχθηκε από τους πρώτους ,με αριθμό οπλιτών 4 και προσέφερε  εθελοντικά τις υπηρεσίες του στις επαρχίες της Μακεδονίας. Για έξι χρόνια 1903 έως 1909 όργωσε όλη την  Μακεδονία και κάτω  από την  μύτη των Τούρκων  πολέμησε γενναία  τους κτηνώδης  κομιτατσηδες Βούλγαρους .Όλοι τον ήθελαν  στην ομάδα τους  γιατί ήταν  έξοχος  σκοπευτής  και πολεμιστής  με ήθος. 
 Σύμφωνα με τα  σχετικά αρχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης  του Υπουργείου  Άμυνας και του Μουσείου  Μακεδονικού  Αγώνα  Θεσσαλονίκης ,υπηρέτησε στο σώμα του οπλαρχηγου,Χρήστου  Κσραπανου. Σε τιμητικό πιστοποιητικό  που του δόθηκε  από την  Ελληνομακεδονικη Άμυνα  ,υπογεγραμμένο από τον αρχηγό  Καραπάνο  αναφέρεται ότι έδειξε  υποδειγματική  ψυχραιμία  εξαίρετη  διαγωγή  στις ακόλουθες  περιστάσεις: 
* Στη μάχη στο Τσερνεσόβο των βοδενών  ,δηλαδή το σημερινό χωριό  Γάρεφι Πέλλας. 
*Κατά την παράδοση  του βοεβόδα της Νάουσας 
*Κατά τον αποκλεισμό του σώματος στο Δεμιρ-Καπί της Γευγέλης  δηλαδή στο σημερινό Ντεμίρ -Καπίγια των Σκοπίων. 
Με την συμμετοχή του σε διάφορα σώματα  οπλαρχηγων ,βοήθησε  στην απελευθέρωση και την επάνοδο στην ορθοδοξία  χωριών της τότε επαρχίας Γενιτσών
.Κωστουριανη Βοδενων,σημερινό χωριό  Ξιφιάνη, Πέλλας 
.Όσιανη  σημερινό χωριό Αρχάγγελος Πέλλας 
.Λειβαδια  σημερινό χωριό  Μεγάλο Λιβάδι  Κιλκίς 
.Κουπαν σημερινό χωριό Κουπα Κιλκίς 
Τότε επαρχία Γευγελης Τσερνα-Ρεκα  σημερινό χωριό  Καρπή Κιλκίς. 
Λουμνιτσα, σημερινό χωριό Σκρα Κιλκίς. 
Μεραφτσα  σημερινό χωριό Ηλιόλουστο  Κιλκίς Κωπρουσνιτσα σημερινό χωριό Κοπρισνιτσα Σκοπίων. 
Πετροβαν, σημερινό χωριό  Άγιος Πέτρος  Κιλκίς κ.α.
 Από τα βουνά της Μακεδονίας (Πάικο, Καϊμακτσαλάν)ως τον βάλτο  των Γιαννιτσών  ,πολέμησε γενναία  κάτω από δύσκολες συνθήκες και έφυγε μόνο όταν η Μακεδονία ήταν  πλέον  Ελληνική. Ως Μακεδονομαχος κατέχει το αναμνηστικό δίπλωμα και το μετάλλιο του  Μακεδονικού Αγώνα. 
Αργότερα τον ξανακαλεσαν στα όπλα  και έγινε  από τους ήρωες των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913.Πηρε μέρος  σε πολλές  γνωστές  μάχες  ως ιχνηλατης  και  ελεύθερος  Σκοπευτής. Έγινε θρύλος όταν κατάφερε να σκοτώσει τον καλύτερο Βούλγαρο  ελεύθερο Σκοπευτή που  είχε αποδεκατίσει  τους Έλληνες  Αξιωματικούς. Έκανε και πάλι  περήφανους τους συμπολεμιστες του όταν σε διαβαλκανικό Αγώνα σκοποβολής στα800 μέτρα  νίκησε μεταξύ όλων των συμμάχων  στρατιωτών και  μάλιστα  πέρασε την σφαίρα μέσα από την Βέρα της Βασίλισσας  ,η οποία ενθουσιασμενη του χάρισε το όπλο της με την Βασιλική  σφραγίδα. 
Η ηρωική του δράση συνεχίστηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής  .Το 1940 -42 από το νησί της Περιστερας τηςΑλοννησου, όπου  κατοικούσε, αποτέλεσε τον κύριο κρίκο συνδέσμου  για την διαφυγή των εγκλωβισμενων  συμμάχων Αυστράλων και Νέο Ζηλανδών .Τους έκρυβε, τους τάιζε και  περιμένε τα καΐκια της διαφυγής για να τους περάσει στο Τσεσμε της Τουρκίας κάτω από την μύτη των  κατακτητών. Έζησε επικηρυγμενος και  κυνηγημένος για αυτή του την δράση έως το 1943. Πάνω απο100 σύμμαχοι οφείλουν τη ζωή τους στον Θεόδωρο Αθανασίου  .Ουδέποτε δέχτηκε  να πάρει χρήματα ή γη για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα  αν και του προτάθηκε. 
Ως εγγονός του αισθάνομαι περήφανος για την ηρωική δράση του παππού μου και είμαι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο σύλλογο Απογόνων Μακεδονομαχων "Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ " που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη  .Ως Αλοννησιωτες οφείλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον γνήσιο ήρωα του τόπου μας τοποθετώντας σε περίοπτη θέση την προτομή του,για να των θυμούνται και οι επόμενες γενιές.