SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Εκδρομή που τους στοίχισε την ζωη

2024-03-11 17:35:18
Εκδρομή που τους στοίχισε την ζωη

Φρικτή τραγωδία συνέβη στις ελβετικές Άλπεις όταν μια ομάδα σκιέρ έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα με αποτέλεσμα 5 από αυτούς να παγώσουν μέχρι θανάτου, ενώ ο έκτος της ομάδας αναζητείται.

 

«Η εικόνα που βρήκαμε ήταν άσχημη… Είδαμε ότι οι εκδρομείς του σκι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν μια σπηλιά και να προστατευτούν από τη θύελλα» είπε ο επικεφαλής διάσωσης της Air Zermattπου διεξήγαγε την επιχείρηση διάσωσης.

 

«Οι εκδρομείς πάγωσαν μέχρι θανάτου στο μεγάλο υψόμετρο, αποπροσανατολισμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα σώματά τους βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν πανικοβληθεί πριν χάσουν τις αισθήσεις τους. Το πιο τραγικό είναι ότι και οι 5 νεκροί ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Ξεκίνησαν παρά τις κακές συνθήκες

Η ομάδα ξεκίνησε από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρόλα, κοντά στο βουνό Μάτερχορν αργότερα. Παρά τις προγνώσεις για κακές καιρικές συνθήκες οι σκιέρ αποφάσισαν να κάνουν τη διαδρομή αλλά πιάστηκε από ισχυρή χιονοκαιταιγίδα που τους άφησε αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

 

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 17:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν έγκαιρα, λόγω της σφοδρότητας της καταιγίδας.

Θα πέθαιναν σε δυο λεπτά 

 

Ο Christian Varone, επικεφαλής της αστυνομίας του καντονιού Βαλέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία έκαναν τα πάντα για να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους σκιέρ, αλλά αντιμετώπισαν φρικτές συνθήκες.

«Προσπαθούσαμε το ακατόρθωτο», είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή είχε ωθήσει τις προσπάθειές της «στα πιο ακραία όρια», αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω για να αποφύγουν «να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των διασωστών».

 

Είπε ότι υπήρχαν «πολύ ισχυροί άνεμοι, βαρύ χιόνι, υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδας και μηδενική ορατότητα» που θα άφηναν τους διασώστες «νεκρούς σε δύο λεπτά».

 

«Μερικές φορές πρέπει να ``υποκλιθείς`` μπροστά στη φύση».

Είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν μια χιονο-σπηλιά

 

Την Κυριακή, μια ομάδα αποτελούμενη από δύο διασώστες, έναν γιατρό και έναν αξιωματικό της αστυνομίας, κατάφερε τελικά να αποβιβαστεί από ελικόπτεροσε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

 

«Περίπου στις 9:20 μ.μ., έφτασε στον τομέα Tete Blanche, όπου ανακάλυψε τα πτώματα των πέντε από τα έξι άτομα που αγνοούνταν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Φαίνεται ότι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν κάτι σαν σπηλιά για να προστατευτούν από την καταιγίδα και το κρύο. Τελικά, δεν τα κατάφεραν.

 

Η αναζήτηση συνεχίζεται για το τελευταίο μέλος της ομάδας που αγνοείται.

 

«Όσο υπάρχει ελπίδα, θα συνεχίσουμε… παραμένοντας ρεαλιστές με βάση τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το άτομο αυτό τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε.

Πηγη:ethnos