SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία – Παραμένουν στη Βουλή οι φοιτητικοί σύλλογοι

2024-03-08 19:34:39
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία – Παραμένουν στη Βουλή οι φοιτητικοί σύλλογοι

 

 
Με την ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη ολοκληρώνεται η συνεδρίαση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Παραμένουν έξω από τη Βουλή φοιτητικοί σύλλογοι μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

“Τίτλοι τέλους” μπαίνουν στην τριήμερη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ προηγήθηκαν εντάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με βασικότερη εκείνη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις προτάσεις του κόμματος οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, βασίζονται στο σκανδιναβικό μοντέλο, με τον πρωθυπουργό να στρέφεται εναντίον του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για “σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο”.

 

Σημειώνεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τέλος, κατά πληροφορίες, η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:30.

Στη Βουλή παραμένουν φοιτητικοί σύλλογοι

Την ίδια ώρα και μετά το ηχηρό “όχι” που ακούστηκε για το σχετικό νομοσχέδιο, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες παραμένουν μπροστά από τη Βουλή.

Νωρίτερα, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν δυναμικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Οι πορείες σημαδεύτηκαν από επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές.

Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα
Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια εκφράζοντας τη διαφωνία τους και την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Μεγαλειώδης πορεία φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Μεγαλειώδης πορεία φοιτητών κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια SOOC

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας υπολογίζεται ότι στη μεγάλη διαδήλωση έδωσαν το παρών πάνω από 13.000 άτομα, ενώ οι εκτιμήσεις των διοργανωτών κάνουν λόγο για πάνω από 20.000. Σημειώνεται ότι στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το ένατο κατά σειρά που πραγματοποιείται, συμμετείχαν και φοιτητές από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και την Πλατεία Κλαυθμώνος λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι και κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Όταν το πλήθος των διαδηλωτών έφτασαν έξω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αστυνομικοί τους ψέκασαν με χημικά και ξέσπασαν επεισόδια, από τα οποία τραυματίστηκαν 9 διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς.

Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα
Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Αθήνα ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

NEWS 24/7

 

Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο EUROKINISSI

Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, καθώς φέρουν τραύματα στο κεφάλι από θλων όργανο και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 12 προσαγωγές εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας έχουν τραυματιστεί 6 αστυνομικοί και περίπου 4.000 φοιτητές παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στο Σύνταγμα.

Στα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων είναι μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά). Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.