SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών

2024-02-15 13:35:39
Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο των  ομόφυλων ζευγαριών

Ψηφίζεται σήμερα 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις σε όλα τα κόμματα. Αναμένεται να ψηφιστεί με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το βλέμμα θα είναι στραμμένο στην ονομαστική ψηφοφορία. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει η επιλογή της αποχής, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει επανειλημμένως για συνέπειες σε όσους διαφοροποιηθούν.

H αντιπαράθεση και η καταμέτρηση ψήφων συνεχίζονται ενώ στις 13:00 αναμένεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νωρίτερα υπήρξε ένταση μεταξύ Δημήτρη Κουτσούμπα και Άκη Σκέρτσου. Ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει κερκόπορτα στην εμπορευματοποίηση της υιοθεσίας και της τεκνοθεσίας ενώ ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία. Δεν δίνουμε άλλοθι σε μια επίπλαστη προοδευτικότητα είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «επειδή είναι ιστορική αυτή η ψηφοφορία και δυστυχώς, λυπάμαι πάρα πολύ που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια. Ο κ. Κουτσούμπας αφιέρωσε 43 λεπτά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι είναι κοντά στον άνθρωπο, κοντά στα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά τελικά μάχεται για μια πάλη ιδεών που δεν αφορά τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα του σήμερα, αποφάσισε να μείνει εκτός αυτής της σημαντικής θεσμικής κατάκτησης». Πρόσθεσε: «Είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ δυστυχώς και ήθελα, εφόσον υπάρχει ιστορική εμπειρία, να υπάρξει μια αυτοκριτική και ένας αναστοχασμός ως προς στις δυστοπίες που έχουν παραχθεί από κομμουνιστικά καθεστώτα έναντι των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων μας. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα πριν έρθει το ΚΚΕ να μας πει ότι “ναι μεν αλλά, συμφωνεί αλλά καταψηφίζει” ή θα ήθελα, εφόσον υπάρχει μια συνέπεια ως προς τα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να καταψηφίσει αυτό το άρθρο αλλά να υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα. Κάθε άλλη δικαιολογία, είναι αυτό. Είναι δικαιολογία και τίποτα άλλο».

Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Ο κ. Σκέρτσος αναγκάζεται να απαντήσει στην 45λεπτη, όπως είπε, ομιλία μου, η οποία ήταν τεκμηριωμένη. Αυτό δείχνει ότι θέλει να απαντήσει, όχι στο ΚΚΕ ή να του ζητήσει πάλι να διευκρινίσει. Αλλά θέλει να απολογηθεί, στους βουλευτές του κόμματος του» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «ο κ. Σκέρτσος θέλει να απολογηθεί στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχουν καμία ομοφοβία, καμία τρανσοφοβία, όπως δεν έχει και το ΚΚΕ, και μιλάνε με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Το ζήτημα της προστασίας των παιδιών είναι κυρίαρχο θέμα και αυτό το αγνόησε η Νέα Δημοκρατία και από την άποψη του χρόνου, που έδωσε για συνολική επιστημονική αναλυτική συζήτηση, όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές αλλά και από επιστημονικούς φορείς που θέλανε να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και να δώσουν την ουσία των θέσεων τους. Η στάση αυτή δείχνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Να χαίρεστε αυτόν τον προοδευτισμό, αυτό είναι συντήρηση του κακίστου είδους, είναι οπουρτουνισμός, είναι τυχοδιωκτισμός».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε αντιχριστιανικό το νομοσχέδιο. Ακόμα ανέφερρε ότι «λειτουργείτε με φόβο και τρόμο. Λέτε ότι θα τεθούν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό όποιοι δεν υπερψηφίσουν το ν/σ, με εξαίρεση τον κο. Βορίδη. Το ερώτημα που γεννάται είναι: γιατί όλοι, εκτός του κου. Βορίδη; Τον ετοιμάζετε για νέο κόμμα, για τους δήθεν δεξιούς; Και γιατί θα τεθούν εκτός κυβέρνησης και όχι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Ή πάτε συντεταγμένα και ψηφίζετε ή όσοι τεθούν κατά της γνώμης του πρωθυπουργού καρατομούνται».

Χθες κάποιοι βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά, κάποια αρνητικά ενώ μεταξύ άλλων ο κ. Χτιστάκης είπε ότι «πείστηκα τελικά για το ναι».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λάμπρος Παναγιώτου, αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων ότι όταν ρώτησε τον κ. Κωνσταντινόπουλο τι θα πράξει εκείνος του απάντησε ότι θα απέχει. Θέμα υπάρχει και μετά την κομματική πειθαρχία που έχει θέσει ο κύριος Κασσελάκης και στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε.

Πηγή: ertnews