SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

...ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ : Η Επίσημη εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος της Β΄θμιας Εκπαίδευσης

2024-02-14 19:42:35
...ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ : Η Επίσημη εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος της Β΄θμιας Εκπαίδευσης

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 1ου Γυμνάσιου Ν. Ιωνίας Βόλου-Πειραματικού υλοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Μια εκδήλωση που ουσιαστικά ήταν μία καλλιτεχνική προσπάθεια προετοιμασμένη από παιδιά, με στόχο να μη ξεχαστεί η πιο σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας που οδήγησε σε φριχτό θάνατο περισσότερους από έξι εκατομμύρια Εβραίους, αποδεικνύοντας σε πόσο αποτρόπαιες πράξεις μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο τυφλός φανατισμός.
Η Ελλάδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ντόπιου πληθυσμού να γλυτώσει συμπολίτες μας από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν κατάφερε να αποφύγει τον δικό της φόρο αίματος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι, δηλαδή σχεδόν το 86% του πληθυσμού της αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης, εξοντώθηκαν από τους Ναζί. 
Αποτελεί εθνικό και ηθικό μας χρέος να συνεχίσουμε να τιμούμε τη μνήμη τους και να θωρακίζουμε τους συμπολίτες μας απέναντι στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό που
απειλούν τη δημοκρατία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι: * Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Ζέτα Μακρή, η οποία τόνισε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση να γνωρίζουν τα παιδιά την πραγματική ιστορία, να θυμούνται και να διδάσκονται ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά τέτοιες συμπεριφορές.


* Ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οποίος ανέφερε: «Ημέρα Μνήμης σήμερα με ένα σπουδαίο μήνυμα που πρέπει να γίνει κτήμα όλων των ηλικιών και όλων των ανθρώπων ώστε να μην επιτρέψουμε η ανθρωπότητα να βρεθεί μπροστά σε τέτοιο ιστορικό αδιέξοδο».
* Ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλία κ. Γιώργος Παπαρρίζος πρόσθεσε: «Το ολοκαύτωμα αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μια σελίδα ντροπής για τον νεότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ένα γεγονός που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ».
* Ιδιαίτερα συγκινημένος ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών τόνισε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να ξεχάσει τι έγινε τότε και να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αυτή στην επόμενη. Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που δέχθηκαν τα μέλη της ισραηλίτικης κοινότητας εκείνες τις δύσκολες στιγμές από τον Μητροπολίτη του Βόλου Ιωακείμ και το ντόπιο πληθυσμό.
* Η διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Ν. Ιωνίας κα. Ευαγγελία Βούλγαρη επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διδάξουν στα παιδιά ότι πρέπει να σέβονται το διαφορετικό και πρέπει να συνεργάζονται με όλους τους ανθρώπους, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποτραπούν τέτοιου είδους γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα.
* Ο πατέρας Αρχιμανδρίτης Επιφάνειος Οικονόμου, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιγναντίου, μιλώντας στην καρδιά των παιδιών τόνισε: «Η λήθη του κακού είναι
το μεγαλύτερο άλλοθι για την επανάληψή του και για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε τα καλά ούτε τα άσχημα της ιστορίας. Από όλα μπορούμε να διδαχθούμε και να προστατεύσουμε την ψυχή μας, από το μίσος, την μισαλλοδοξία τον ρατσισμό».
* Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης, κλείνοντας την εκδήλωση και απευθυνόμενος προς τα παιδιά, είπε: «Σας θυμίζω ότι έχετε την υποχρέωση και ιερό καθήκον να αγωνιστείτε σε όλη σας τη ζωή για την ισότητα όλων των ανθρώπων ενάντια στην μισαλλοδοξία και κάθε είδους ρατσισμού και φασισμού. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»
Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν τα εξέχοντα μέλη της Ισραηλιτικής κοινότητας του Βόλου κα. Ραχήλ Βαρούχ, ο κ. Βίκτωρας Πολίτης καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της
Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία με μουσική και στίχους βγαλμένους από το κολαστήριο του Άουσβιτς. Ένα καταπληκτικό θεατρικό καθήλωσε το κοινό μεταφέροντας τον κίνδυνο και την παγωνιά εκείνων των δύσκολων εποχών, ενώ η συνέντευξη των μαθητών του ομίλου Δημοσιογραφίας του σχολείου με τα δύο βασικά τιμώμενα πρόσωπα κα. Ραχήλ Βαρούχ και κ. Βίκτωρα Πολίτη αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης. Εκεί που το δάκρυ και η συγκίνηση άρχισαν από μόνα τους να ψελλίζουν ….ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!