SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Νοσοκομείο Βόλου: Με έναν γιατρό ο Μαγνητικός Τομογράφος

Μετ’ εμποδίων τα ραντεβού για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2024-02-13 14:17:47
Νοσοκομείο Βόλου: Με έναν γιατρό ο Μαγνητικός  Τομογράφος

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο με μία γιατρό έχει απομείνει ο Μαγνητικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο Βόλου, με αποτέλεσμα τα ραντεβού των ασθενών να προγραμματίζονται μετ’ εμποδίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία γιατρός και το παραιατρικό προσωπικό που απασχολείται στο τμήμα έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Η ανάγκη για μαγνητικές τομογραφίες από εξωτερικούς ασθενείς είναι μεγάλη, ενώ στο τμήμα γίνονται και οι εξετάσεις των ασθενών που νοσηλεύονται μέσα σε κλινικές του Αχιλλοπούλειου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δυσλειτουργίες.

Την ίδια ώρα πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας βρίσκονται σε απόγνωση. Διαθέτουν παραπεμπτικά για να υποβληθούν σε μαγνητική εξέταση άμεσα και παραπέμπονται για δύο και τρείς μήνες μετά.

Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό είναι μονόδρομος η παραπομπή σε ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση αν το παραπεμπτικό είναι από γιατρό του ΕΟΠΥΥ δεν είναι βέβαιο πως το ραντεβού θα κλειστεί άμεσα, με αποτέλεσμα πολλοί να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν εγκαίρως την εξέταση.

Ο δεύτερος γιατρός που απασχολούνταν στον Μαγνητικό του Νοσοκομείου Βόλου παραιτήθηκε το Φθινόπωρο και έχει επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα. Έχει μάλιστα καταθέσει αγωγή για απλήρωτη απασχόλησή του στα απογευματινά ιατρεία, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλλει τα χρήματα που αναλογούν σε εξετάσεις που έγιναν. Το φέσι του Οργανισμού στο Νοσοκομείο Βόλου ανέρχεται σε περίπου 900.000 ευρώ!

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου μεταξύ των 26 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας έχει συμπεριλάβει μόνιμη θέση για τον Μαγνητικό. Ωστόσο, με δεδομένο ότι παραμένει άγνωστο πότε θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις είναι σαφές ότι η λειτουργία του τμήματος κρέμεται κυριολεκτικά σε μία …κλωστή.

Ο νέος μαγνητικός τομογράφος εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2019, αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεία από τον Ιανουάριο του 2020, αρχικά με ένα γιατρό και από το Μάρτιο του 2021 με δύο πλήρως εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους ιατρούς ακτινοδιαγνωστικής, καλύπτοντας όλα τα εσωτερικά περιστατικά του Νοσοκομείου, ενώ επιπλέον παρείχαν και πλήρη κάλυψη των απογευματινών ιατρείων για εξωτερικούς ασθενείς από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς.

Μετά την αποχώρηση του ενός γιατρού… το τμήμα ανταποκρίνεται με δυσκολία, με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ να λένε πως για τον μήνα Μάρτιο υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με τα ραντεβού που θα προγραμματιστούν.

Τέλος, αναφορικά με τα απολογιστικά στοιχεία, να σημειωθεί πως το 2020 είχαν γίνει 574 μαγνητικές τομογραφίες εκ των οποίων οι 153 σε εξωτερικούς ασθενείς, το 2021 1.819 από τις οποίες οι 1.232 σε εξωτερικούς ασθενείς που έκλεισαν ραντεβού, το 2022 3.020 μαγνητικές εκ των οποίων οι 2.230 σε εξωτερικούς ασθενείς και το 2023 2.899 εκ των οποίων οι 1.934 σε εξωτερικούς ασθενείς.

Πηγή:taxydromos