SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Στον Βόλο είχαν δράσει οι Πυρήνες της Φωτιάς

Στην Νέα Ιωνία συνελήφθη ο Χρ. Τσάκαλος πρώην ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 2024-02-13 13:02:17
 Στον Βόλο είχαν δράσει οι Πυρήνες της Φωτιάς

Ισχυρό αποτύπωμα σύνδεσης και δράστης είχε στην πόλη του Βόλου το πρώην στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς και οι δύο ΟΥΚάδες, που συνελήφθησαν μαζί με έναν πορτιέρη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, με τις αρχές να εξετάζουν τις σχέσεις που συνδέουν το πρώην στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης με τη Greek Mafia και το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Χρήστος Τσάκαλος, πρώην ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε συλληφθεί στις 14 Μαρτίου 2011, μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, σε γιάφκα τρομοκρατών στη Ν. Ιωνία (Ελλησπόντου 53), ενώ ο ένας από τους δύο ΟΥΚάδες πριν από δύο χρόνια είχε ταυτοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές του Βόλου, καθώς αναγνωρίστηκε από 44χρονο ιδιωτικό υπάλληλο ότι ήταν ένας εκ των δύο αγνώστων που του επιτέθηκαν χτυπώντας τον άγρια έξω από το σπίτι του τον Σεπτέμβριο του 2020. Σε βάρος του ΟΥΚά που είχε ταυτοποιηθεί σχηματίστηκε δικογραφία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Μετά τη σύλληψή τους στην επιχείρηση της περασμένης Παρασκευής τα δύο μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, ο ένας με κακούργημα για τα εκρηκτικά και ο άλλος για πλημμεληματική πράξη παράβασης του νόμου περί όπλων. Το πρώην μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς», λόγω αναρμοδιότητας της Εισαγγελίας Πειραιά επιστρέφει στην Αθήνα για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων ενώ σε βάρος του τέταρτου κατηγορούμενου, πορτιέρη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι Πυρήνες της Φωτιάς και ο άγριος ξυλοδαρμός στον Βόλο

Ο Χρήστος Τσάκαλος σήμερα είναι 45 χρόνων. Μετά τη σύλληψή του στον Βόλο, το 2011 είχε καταδικαστεί σε 76 χρόνια κάθειρξη για τρομοκρατία, τα οποία μετά από συγχώνευση έγιναν 20 και με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» αποφυλακίστηκε.

Συνελήφθη στην επιχείρηση της Αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή, μετά από αστυνομική έρευνα σε σπίτια στην Αθήνα, στο Πέραμα και στον Πειραιά. Στο σπίτι του βρέθηκαν ένα πιστόλι και σφαίρες και φέρεται να συνδέεται με πρόσωπο που έχει εμπλακεί στη Greek Mafia.

Μαζί με τον 45χρονο συνελήφθησαν δύο στελέχη ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού, 33 και 32 ετών αντίστοιχα και ένας 32χρονος, δίδυμος αδελφός του ενός εκ των δύο ΟΥΚάδων, ο οποίος εργαζόταν ως πορτιέρης σε γνωστό κλαμπ στο Γκάζι και έχει κατηγορηθεί για βιασμό το 2018.

Οι τρεις τελευταίοι ήταν γνωστοί στις Αρχές, καθώς έχουν κατηγορηθεί για -κατά περίπτωση- επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράβαση των νόμων περί όπλων, περί αθλητισμού (κατοχή εκτοξευτήρα φωτοβολίδων) και περί ντόπινγκ.

Ο ένας από τα δύο στελέχη των ΟΥΚ είχε κατηγορηθεί το 2020 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες στον Βόλο, όταν συνελήφθη από την Ασφάλεια γιατί είχε επιτεθεί σε ένα άτομο με γροθιές στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ φορούσε χειρουργική μάσκα για να μην αναγνωριστεί.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, με θύμα του άγριου ξυλοδαρμού έναν 44χρονο υπάλληλο εργοστασίου, τον οποίο προσέγγισαν δύο άγνωστα άτομα και άρχισαν να τον χτυπούν ανελέητα έξω από το σπίτι του με γκλοπ.

Οταν κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να ανακτήσει τις δυνάμεις του ο 44χρονος διακομίστηκε σε ιδιωτική κλινική με μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του, εκδορές, θλαστικά τραύματα και πολλαπλές κακώσεις.

Ελαβε τις πρώτες βοήθειες και νοσηλεύτηκε. Όταν αποκαταστάθηκε η υγεία του απευθύνθηκε στην Αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό, με τις αρχές να ξεκινούν ενδελεχή έρευνα κάτω από άκρα μυστικότητα. Ο ξυλοδαρμός παρέπεμπε σε περίεργη δράση και οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία για τα κίνητρα της άγριας επίθεσης.

Από τις περιγραφές του θύματος ταυτοποιήθηκε ο ένας εκ των δύο ΟΥΚάδων, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Ενδείξεις ότι ετοίμαζαν βαρύ χτύπημα

 

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι συλλήψεις του πρώην τρομοκράτη και των τριών ανδρών, έγιναν υπό το φόβο βομβιστικής ή ένοπλης επίθεσης στην Αττική.

Η αρχική πληροφορία έφτασε πριν από περίπου μία εβδομάδα στη Δίωξη Εκβιαστών και ανέφερε ότι οι ΟΥΚάδες θα προμήθευαν τον πρώην τρομοκράτη με εκρηκτικά. Αμέσως ξεκίνησε η παρακολούθησή τους. Ωστόσο, ο πρώην τρομοκράτης ούτε συνάντησε ούτε μίλησε με τους ΟΥΚάδες. Οι αστυνομικοί είχαν ωστόσο την «εικόνα» ότι κάτι ετοίμαζαν και έτσι πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση. Τελικά σχηματίστηκε δικογραφία μόνο για το νόμο περί όπλων και κατοχής εκρηκτικών.

Ένας από τους ΟΥΚάδες φέρεται να δικαιολόγησε την κατοχή εκρηκτικών λέγοντας στους αστυνομικούς ότι τα είχε ξεχάσει στην τσάντα του μετά από ασκήσεις και ότι θα τα επέστρεφε στην υπηρεσία του. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξήγησαν στους αξιωματικούς της Αστυνομίας ότι αυτού του είδους τα εκρηκτικά δεν χρησιμοποιούνται στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ πρόσθεσαν ότι οι δύο ΟΥΚάδες απασχολούνταν σε διοικητικές θέσεις (λόγω της εμπλοκής τους στο παρελθόν σε ποινικές υποθέσεις).

Από εδώ και πέρα θα εξεταστούν τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων όπως και ένα τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκε στο σπίτι του πρώην τρομοκράτη στην Αθήνα.

Επίσης αναζητούνται στοιχεία και συνδιαλλαγές που μπορεί να παραπέμπουν σε εμπόριο οπλισμού, αναζητούν τα στελέχη του Τμήματος Εκβιαστών, πίσω από τη δραστηριότητα, του 45χρονου καταδικασμένου μέλους της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, των δύο ΟΥΚάδων και του πορτιέρη σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας.