SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Απόφοιτοι δημοτικού πολλοί νησιώτες – Ευκαιρία να βγάλουν το γυμνάσιο δίνει η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

2024-02-07 22:48:10
Απόφοιτοι δημοτικού πολλοί νησιώτες – Ευκαιρία να βγάλουν το γυμνάσιο δίνει η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

 

Ευκαιρία να βγάλουν το γυμνάσιο θα δώσουν τρία εσπερινά που πρότεινε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας στο Υπουργείο Παιδείας

 Απόφοιτοι μόλις του δημοτικού σχολείου φαίνεται να είναι πολλοί κάτοικοι των τριών νησιών των Βορείων Σποράδων, που φέρονται να βγήκαν στη βιοπάλη από νωρίς χωρίς να ολοκληρώσουν ούτε καν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την ίδρυση τριών εσπερινών γυμνασίων, ένα σε κάθε νησί, αναμένεται να τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τόσο από σχολεία όσο και από τους δήμους των τριών νησιών, μεγάλο ποσοστό κατοίκων σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, έχει σταματήσει την εκπαίδευσή του στο επίπεδο του δημοτικού σχολείου.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, απόφοιτοι μόλις του δημοτικού, δεν είναι μόνο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και 30άρηδες. Εκτιμάται ότι η ανάγκη να βγουν στη βιοπάλη ή το γεγονός ότι βρήκαν έτοιμες δουλειές από τις οικογένειές τους, τους έστρεψαν από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο και εγκατέλειψαν την εκπαίδευσή τους. Δεν είναι μόνο ντόπιοι αλλά και οικονομικοί μετανάστες που πλέον είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και επίσης έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.

Πρόκειται τόσο για αλιείς και αγρότες αλλά και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού ή ακόμη και επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε αλλά και την έγκριση των τοπικών δημοτικών συμβουλίων, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, κατέθεσε πρόταση ίδρυσης τριών εσπερινών γυμνασίων, σε κάθε ένα από τα τρία νησιά από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Εστω και ένας να καταφέρει να μορφωθεί, θα είναι κέρδος», σχολιάζει ο προϊστάμενος, Σωκράτης Σαβελίδης.

Τα εσπερινά γυμνάσια προτείνεται να λειτουργήσουν στα υπάρχοντα ημερήσια γυμνάσια και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν θα έχουν κατ’ ελάχιστο έξι μαθητές, ενώ οι απαιτούμενες θέσεις εκπαιδευτικών αναμένεται να καλυφθούν μέσα από προσλήψεις αναπληρωτών. Το αίτημα κατατέθηκε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας και αναμένεται απόφαση.

Και εσπερινό ΕΠΑΛ

Στην πρότασή της προς το Υπουργείο Παιδείας η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, ζητά επίσης την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στην Αλόννησο, που είναι το μοναδικό από τα τρία νησιά που δεν έχει επαγγελματική εκπαίδευση.

Το σχολείο θα απευθύνεται είτε σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο είτε σε όσους έχουν απολυτήριο λυκείου, αλλά επιθυμούν να παρακολουθήσουν τομείς και ειδικότητες που ενδεχομένως να τους είναι χρήσιμες για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Για το σχολείο προτείνεται να λειτουργήσουν δύο τομείς, ο Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξία και ο Μηχανολογικός Τομέας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ/ taxydromos.gr