SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ένας ταπεινός πρωτοψάλτης της Σκοπέλου

2024-01-28 16:09:11
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ένας ταπεινός πρωτοψάλτης της Σκοπέλου

Σε αποκλειστική συνέντευξη του πρωτοψάλτη Σκοπέλου κ. Ιωάννη Κασσανδριανού εξασφάλισε το skiathos life με τον Γιώργο Κεχριώτη την Κυριακή 28/01/2024. Το θέμα ήταν η τίμηση του από το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Παναγίας Φανερωμένης Σκοπέλου για τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στο ψαλτήρι.

Πιο αναλυτικά, ρωτήθηκε και απάντησε:

  • Συμπληρώθηκε ένας μήνας την 25η του Ιανουαρίου που η ενορία σας τίμησε για την προσφορά των πενήντα χρόνων στο ψαλτήρι ως πρωτοψάλτης. Ποίες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα σας;

-Πραγματικά δεν το περίμενα, παρόλο που οι σχέσεις και η συνεργασία είναι τόσο γλυκιά και αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Και από τον ιερέα και από τους επιτρόπους και από το εκκλησιαστικό συμβούλιο γενικότερα. Ο λόγος όμως που δεν το περίμενα είναι επειδή μέχρι τώρα δεν ήταν συνηθισμένο κάτι τέτοιο Εννοείται ότι ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή για εμένα και περισσότερο για την οικογένεια μου. Όσο μου το επιτρέπει ο Θεός και η υγεία μου θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και να προσφέρω αυτό που μου έχεις δώσει η χάρις του Θεού για τα πενήντα αυτά χρόνια στην διεύθυνση των αναλογίων της ενορίας μου έχοντας την γραπτή ευλογία του μακαριστού Σεβασμιότατου Χαλκίδας κ.κ. Νικολάου έχοντας ευγνωμοσύνη μέσα μου πάντα.

  • Θυμάστε πότε και πως σας ήρθε η αγάπη για τους ψαλμούς;

- Από το 1956 όταν ήμουν10 χρονών παιδάκι μου άρεσε και ξεκίνησα να το καλλιεργώ όσο μου επιτρεπόταν από την φωνή μου και τις εκάστοτε ασχολίες μου. Μάλιστα την πρώτη ανάγνωση του αποστολικού αναγνώσματος με προετοίμασαν να την διαβάσω την 15η Αυγούστου του 1956, ημέρα Τετάρτη. Η αγάπη ήρθε όταν η γιαγιά η δικιά μου και του πατρός Νικολάου Κασσανδριανού διακονούσε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου όπου ήταν η παλιά ενορία μας και εμείς την ακολουθούσαμε, εκείνη προσπαθούσε όση ώρα διακονούσε τον ναό να μας απασχολεί δίνοντας μας τα βιβλία της εκκλησίας, επισημαίνοντας μας τα απολυτίκια (Που τότε τα λέγαμε τροπάρια) της Φανερωμένης, του Αγ. Σπυρίδωνα, του Αγ. Γεωργίου παρακολουθώντας μας να ψέλνουμε μας επιβράβευε με την συμπεριφορά της. Πράγμα το οποίο μας έκανε να το αγαπήσουμε και να θέλουμε εγώ και ο αδερφός μου να το επεκτείνουμε αλλά και να το πολλαπλασιάσουμε.

  • Ποιός είναι ο αγαπημένος σας ψαλμός;

-Δεν είναι ότι έχω κάποια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα αλλά μου αρέσει ένα σύνολο των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.

  • Υπάρχει κάποια μέρα από αυτές που είσαστε στο ψαλτήρι που θα σας μείνει αξέχαστη;

- Εννοείται πως υπάρχει και θα σας την περιγράψω γιατί έχω υποχρέωση, είναι η μέρα που επισκέφτηκε το νησί μας και το μοναστήρι του Αγ. Ρηγίνου ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και μου έδωσε την ευλογία να είμαι ο πρωτοψάλτης στον Όρθρο και την Θεία λειτουργία.

  • Τι συμβουλή ή ενδεχομένως συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον ο οποίος θα ήθελε να ξεκινήσει να ψέλνει και να γίνει αργότερα ιεροψάλτης;

- Να το θέλει. Και να θέλει να μπει στην τάξη αυτή αλλά και να το αναπτύσσει μαθαίνοντας συνεχώς περισσότερα. Γιατί όλοι άμα θέλουμε μπορούμε. Μπορεί να μην έχουμε όλοι φωνητικές ικανότητες, χωρίς να θέλω να πω ότι έχω το μεγαλείο της φωνής, αυτά είναι χαρίσματα… αλλά και με ελάχιστες ικανότητες φωνητικές όποιος θέλει να ψάλει μπαίνοντας στον χώρο και στον χορό θα καταλάβει ότι είναι ένας έρωτας, μια αγάπη, μια ανακούφιση.

  • Σε λιγότερο από ένα μήνα στην Σκόπελο πρώτα ο Θεός θα γιορτάσουμε την τίμηση του Πολιούχου Αγ. Ρηγίνου. Τι έχετε να μας πείτε για την ημέρα αυτή;

- Η γιορτή του Αγίου Ρηγίνου μας επιτρέψτε μου να πω ότι είναι το Πάσχα της Σκοπέλου ανέκαθεν των χρόνων των οποίων έζησα. Αυτό το μεγαλείο δηλαδή το θυμάμαι από όταν ήμουν μικρός. Θα πρέπει όλοι μας να προσπαθούμε να αναβαθμίζουμε αυτή την ημέρα. Και όλες δηλαδή αλλά οι ντόπιοι κυρίως αυτή την ημέρα του Πολιούχου μας που όπως γνωρίζουμε έχυσε το αίμα του στο νησί μας και από εκεί και πέρα μας προστατεύει από κάθε κακό. Όπως σεισμούς, καταποντισμούς, αλλά και αρρώστιες δείχνοντας μας την έμπρακτη παρουσία του και την ενέργεια του. Πρεσβεύοντας εννοείται τον Θεό με όλους εμάς να το απολαμβάνουμε και να το χαιρόμαστε.

  • Κλείνοντας και φτάνοντας στο σήμερα, υπάρχουν κάποια δικά σας πρόσωπα που θα θέλατε να ευχαριστήσετε

- Βεβαίως υπάρχουν και θα ευχαριστήσω. Την σύζυγο μου, τα δυο παιδιά μου, τον αδερφό μου όπου και αυτός με την κλήση του και την εξέλιξη του με βοήθησε γεμίζοντας το πρόγραμμα μου με τις επιθυμίες μου, στην συνέχεια τους ενορίτες και τους εφημερίους της Παναγίας Φανερωμένης Σκοπέλου, τον μακαριστό πατέρα Ευάγγελο Κοσύφη αλλά και τον σημερινό πατέρα και αδερφό μας πάτερ Ευάγγελο Κεχριώτη, τους αγαπητούς συνεργάτες της ενορίας και εκκλησιαστικούς επιτρόπους και όλο το εκκλησίασμα και όλη την ενορία της Παναγίας Φανερωμένης. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους… Είμαι πολύ υποχρεωμένος.

Κείμενο: Γιώργος Κεχριώτης

Φωτογραφίες: Μάχη Σταματάκη