SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η Ιερά Σύνοδος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Το καθαρό “όχι”

2024-01-23 14:19:18
Η Ιερά Σύνοδος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Το καθαρό “όχι”

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, με τους ιεράρχες να εκφράζουν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να αναγνωστεί μία εγκύκλιος «Προς το Λαό» την Κυριακή στους ναούς, ενώ μια δεύτερη θα απευθύνεται στην κυβέρνηση, με την Εκκλησία να είναι κάθετη, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο ζήτημα των ομοφύλων.

Σημειώνεται πως συστάθηκε τριμελής επιτροπή για τη σύνταξη του κειμένου, όπου ανακοινώνονται οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτή αποτελείται από τους μητροπολίτες ΝαυπάκτουΦθιώτιδος και Κομοτηνής.

Όμως, το προηγούμενο διάστημα, οι “σκληροί” Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, ο Φθιώτιδας Συμεών, ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο Κέρκυρας Νεκτάριος, έχουν ήδη υψώσει λάβαρα. Ορισμένοι, δε, μιλούν ακόμη και για “λαοσυνάξεις”.

 

Οι αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ομόφυλα ζευγάρια

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς -κατά πληροφορίες- ή την ερχόμενη Κυριακή ή στις 4 Φεβρουάριου και, όπως είπε, η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά τη σημερινή του εισήγηση (23/01) στην Ιερά Σύνοδο, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία.

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα vimaorthodoxias.gr, ετοιμάστηκε δε ακόμη μια επιστολή η οποία θα σταλεί στους βουλευτές, και στην οποία θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.

Ιερά Σύνοδος
Ιερά Σύνοδος EUROKINISSI

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και ανέπτυξε τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν έτσι ώστε στο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση να εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών»».

 Η διαφορά των ιεραρχών

Όσον αφορά στη στάση των Ιεραρχών απέναντι σε νομοσχέδιο, ήταν κοινή και ομόφωνη κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια και κατά της τεκνοθεσίας.

Η διαφορά που υπήρχε μεταξύ των ιεραρχών είναι οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες να χρησιμοποιούν μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, αλλά και κάποιοι να κάνουν λόγο ακόμα και για λαοσυνάξεις

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, η πολύωρη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με αποκλειστικό θέμα το επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θεσμοθετεί τον δικαίωμα πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.