Συναισθηματικά φορτισμένος ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού της Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε με τα ανύπαρκτα μέσα που είχε για να σώσει ανθρώπους και ότι συνάντησε και εγκλωβισμένους και καμένους.

 

«Οι άνθρωποι όπου έβλεπαν καρότσα ανέβαινανΨάχναμε στους θάμνους στις εννέα το βράδυ. Και κάποια στιγμή συνάντησα έναν κάτοικο της περιοχής ο οποίος λέει "Ρε, πυροσβέστη ένα ασθενοφόρο". Που μένετε τον ρώτησα; Μου είπε δεν θα πάμε στο σπίτι μου γιατί η γυναίκα μου είναι καμένη. Να με πας σε ασθενοφόρο. Εφτασα στο ασθενοφόρο. Και είδα έναν σάκο... Με έναν νεκρό. Ο οδηγός μου είπε ότι το πρωτόκολλο δεν επιτρέπει μεταφορά νεκρού με ζωντανό. Του λέω “ποιο πρωτόκολλο εδώ γίνεται Ιράν-Ιράκ”. Και του λέω “θα μπείτε μέσα, υπάρχει ένας νεκρός”...Και μου είπε εγώ θα μπω στο νοσοκομείο θέλω να πάω» περιέγραψε ο κατηγορούμενος για εκείνη την δραματική ημέρα.

AP Photo/Thanassis Stavrakis, File
 

Στη συνέχεια, ξεσπώντας σε κλάματα, εξήγησε στο δικαστήριο, «δεν φοβήθηκα όταν ήμουν καπετάνιος, πριν μπω στην Πυροσβεστική, στον Περσικό, στον πόλεμο ΙράνΙράκ. Στο Μάτι όμως φοβήθηκα γιατί είμασταν εμείς και εμείς… Ζητούσαμε συνεχώς πυροσβεστικά και τα είχαν στείλει όλα στο Νταού».

Ο κατηγορούμενος συμπλήρωσε : «Με συγχωρείτε. Είμαι σε σύγχυση. Είναι πρώτη φορά που είμαι σε δικαστήριο, κατηγορούμενος. Αυτό που συνέβη στο Μάτι - συνέχισε κλαίγοντας- είναι φοβερό, τόσοι άνθρωποι.. Είναι πολύτιμοι οι άνθρωποι, δεν είναι εμπορεύματα.. Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι εκεί. Είναι φοβερό. Συγχωρέστε με».

 

AP18207400609391.jpg
Antonis Nikolopoulos/Eurokinissi via AP

«Η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος»

 

Ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εξήγησε το λόγο που δεν ζητήθηκε οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων εκείνη την ημέρα.

«Αν πρέπει να ζητήσω οργανωμένη απομάκρυνση και εκτιμώ πως η προσπάθεια να βγάλουμε τον κόσμο θα ήταν εφιαλτικήδεν θα το κάνω. Με συγχωρείτε, αλλά δεν θα το κάνω. Ακούσαμε εδώ για τα λίγα λεπτά που απείχε η θάλασσα και άλλα περίεργα, εκ του ασφαλούς. Στην συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος.

 

Εννέα άτομα πνίγηκαν. Μία ήταν η οδός διαφυγής, η λεωφόρος Μαραθώνος κι αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις έξι το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο» είπε ο απολογούμενος στο δικαστήριο.

Παραδέχθηκε πάντως ότι γύρω στις έξι το απόγευμα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για να του πει ότι είχαν πληροφορία για δύο νεκρούς. Όμως επειδή δεν τον βρήκε, ενημέρωσε άλλο αξιωματικό, ο οποίος πλέον έχει αποβιώσει.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Ενδεια δυνάμεων»

Από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης αναφέρθηκε στην έλλειψη δυνάμεων, επίγειων και εναέριων.

«Υπήρχε έλλειψη επίγειων και εναέριων δυνάμεων που είχαν διατεθεί από νωρίς στη φωτιά της Κινέτας. Δυστυχώς η Πολιτεία λόγω της οικονομικής κρίσης δεν διέθετε άλλα οχήματα για την εξυπηρέτηση μας. Με δική μας ευθύνη και σύμφωνη γνώμη των πληρωμάτων καθιστούσαμε επιχειρησιακά οχήματα που θα έπρεπε να ήταν ακινητοποιημένα. Οι βλάβες ήταν συνεχείς. Μόνο αν ακούσετε τις συνομιλίες μας, θα καταλαβαίνατε για τί πράγμα μιλάμε. Οχι μόνο δεν αξιοποιήσαμε τις δυνάμεις, όπως είναι η κατηγορία, αλλά αντίθετα μιλάμε για ένδεια δυνάμεων» τόνισε ο κ. Χιώνης.

Και κατέληξε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη, που μας ξεπερνούσε. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Λυπάμαι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ακόμα παραπάνω»

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα με απολογίες άλλων κατηγορουμένων.