SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΗΣ : Σκέψεις για μια νέα δημιουργική 5ετία

2023-12-21 23:30:03
"Το 1990 όταν ξεκινούσαμε την αυτοδιοικητική μας πορεία σε μία συνάντηση νεοεκλεγέντων Δημάρχων στο Βόλο παρουσία του Κοινοτάρχη Μακρινίτσας Νίκου Τσούκα έθεσα τον στόχο μας για την ανάδειξη του Λαϊκού πολιτισμού αλλά και γενικότερα του πολιτισμού στο Νησί μας .
Τότε εκτός από τον Νίκο κανείς δεν ασχολήθηκε και δεν μιλησε για αυτό το θέμα.
Εξήγησα τότε, πώς αυτό θα αποτελούσε συγκριτικό πλεονέκτημα και για την κοινωνική αλλά και την οικονομική ( Τουρισμος) ανάπτυξή μας.
Και δεν διαψεύστηκα .
Ακολούθησαν, η σχολή παραδοσιακών χωρών, η δημιουργία της Δημοτικής ιματιοθήκης, η σύσταση των οργανισμών .
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκοπέλου  (Π.Ο.Δ.Σ) και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (Κ.Δ.Α.Π).
Ακολούθησε η κατασκευή και ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέ λου, και η ίδρυση του οργανισμού Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέλου (ΛΜΣ) και του Συλλόγου φίλων του Μουσείου.
Ταυτόχρονα καθιερώθηκε η διοργάνωση ετήσιας διημερίδας από το ΛΜΣ με θέματα πολιτισμού και ιστορίας των Β.Σποράδων με εκλεκτούς ομιλητές.
Ακολουθούν οι παγκόσμιες εκθέσεις φωτογραφίας σε συνεργασία με το φωτογραφικό Μουσείο Λωζάνης, και η ίδρυση του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου .
Ακολουθεί επισης ο θεσμός της Λογοτεχνικής Άνοιξης σε ετήσια βάση με την παρουσία στο νησί μας λογοτεχνών και ποιητών Ελλήνων πρώτης γραμμής.
Ταυτόχρονα αρχίζουν με πυρετωδη ρυθμό οι εκδόσεις βιβλίων του Δημου μας με θέματα από την ιστορία και τον πολιτισμό του Νησιού μας.
Σήμερα ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτή η κατεύθυνση δεν ήταν σωστή;
Σήμερα παράλληλα με όλα αυτά που συνεχίζονται σε ένα άλλο επίπεδο μπαίνει επιτακτικά και ένα άλλο καθήκον για το Νησί μας έτσι ώστε πρωτοπόρα να συνεχίσει την ανάπτυξή του.
Ώριμο πλέον μπαίνει το ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής, ενισχυμένο από την κλιματική και διατροφική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ας δούμε ολοι τι γίνεται με το λάδι.
Και επειδή ο Τουρισμός είναι και θα συνεχίσει να ειναι στο ορατό μέλλον η βασική οικονομική μας δραστηριότητα ,
ζητάει νέα δεδομένα και έχει νέες απαιτήσεις . Πρέπει να προετοιμαστούμε και σε αυτόν τον τομέα.
Ο τουρισμός θα γίνεται όλο και πιο διαφοροποιημένος .
Μια παράμετρός του εκτός των άλλων ,θα είναι και η διατροφή με τοπικά προϊόντα με όλο και πιο εντεινόμενο ενδιαφέρων .
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να συμβάλουμε και σε αυτό όσο μπορούμε." τονίζει σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος ΣΚοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης