SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σύστημα τηλεελέγχου ύδρευσης στην Αλόννησο με τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς

2023-12-19 21:23:59
Η σύμβαση του έργου εγκατάστασης τηλεελέγχου, τηλεδιαχείρισης και ελέγχου διαρροών στο σύστημα ύδρευσης των οικισμών της Αλοννήσου, υπογράφηκε σήμερα στον Βόλο, μεταξύ του δημάρχου του νησιού Πέτρου Βαφίνη και του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 3 εκ. € και ο δήμαρχος Αλοννήσου τόνισε ότι η ένταξη του έργου έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς, διότι ο Δήμος Αλοννήσου δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια.
Η υπογραφή τη σύμβασης έγινε παρουσία του δημάρχου Αγριάς Αντώνη Γκουντάρα, της διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών και του διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ Αγριάς.
Το έργο δημοπρατήθηκε, ανάδοχος αναδείχτηκε η τεχνική εταιρία «Όθρυς» με έδρα την Αθήνα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 12 μήνες.
Ο κ. Βαφίνης ανέφερε ότι είναι από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν στην Αλόννησο, το οποίο θα κουμπώσει με το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου είναι αμιαντοσωλήνες και αφορά όλους τους οικισμούς του νησιού ήδη υλοποιείται, προϋπολογισμού 4 εκ. € μέσω του «Α. Τρίτσης», ώστε η Αλόννησος να αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, για ποιοτικό νερό και μηδενικές σχεδόν διαρροές, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, εντός του 2024.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγιάς και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου για τη συνεργασία και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η συνεργασία αυτή, το έργο δεν θα γινόταν, γιατί οι μικροί Δήμοι δεν έχουν Τεχνικές Υπηρεσίες και οι μεγάλες ΔΕΥΑ, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μικρών Δήμων.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγριάς Αντώνης Γκουντάρας ευχαρίστησε τον κ. Βαφίνη για την εξαιρετική συνεργασία κατά την κατάθεση της πρότασης και τόνισε ότι οι ΔΕΥΑ είναι αυτές οι «κακές» επιχειρήσεις, που δίνουν εδώ και πολλά χρόνια νερό σε όλους τους δημότες, σε μια τιμή πολύ λογική και έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού και την αποχέτευση τόσο των λυμάτων, όσο και των ομβρύων.
«Κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι τις επιχειρήσεις αυτές και θέλουν το επόμενο διάστημα να τις κλείσουν, σκέφτονται απίθανα σενάρια αι θα χρεώσουν τους δημότες με πολύ μεγάλο κόστος της διανομής του νερού», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα, ένας μικρός πληθυσμιακά Δήμος όπως η Αλόννησος, βρήκε τον τρόπο να υλοποιήσει ένα έργο 7 εκ. € σημαντικού για την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά θα χαθούν, θα κινούνται όλα μέσω ενός μάνατζερ, ο οποίος στο βάθος του μυαλού του θα έχει πάντα το κέρδος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με τα συμφέροντα των δημοτών και με την έννοια του αγαθού που είναι το νερό και την κοινωνική το διάσταση, που λαμβάνουν υπόψη οι ΔΕΥΑ, ανέφερε ο δήμαρχος Αγιάς.
Ο ίδιος είπε ότι αντίστοιχη σύμβαση υπογράφηκε με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και πρόταση του Δήμου Σκοπέλου για έργα κυρίως αποχέτευσης, που θα γίνουν με τη διαχειριστική επάρκεια και τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς.
Η προϊσταμένου του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγιάς Σίσσυ Μπαρτζώκα, τόνισε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Αλοννήσου υποβλήθηκε μια πρόταση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και υπήρξε πολύ καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της δημοπράτησης της πρότασης. Στο πλαίσιο του έργου, είπε, θα τοποθετηθεί ένας τοπικός σταθμός ελέγχου σε δεξαμενές και θα υπάρχει κεντρικός σταθμός ελέγχου που θα είναι η ομπρέλα των τοπικών σταθμών, ενώ στην εργολαβία προβλέπεται η συντήρηση και λειτουργία για ένα χρονικό διάστημα.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Αλέξης Μπουζούκης, τόνισε ότι το σύστημα υπάρχει στον Δήμο Αγιάς, είναι χρηστικό και βοηθάει για να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα στην ύδρευση, για την επάρκεια, την ποιότητα του νερού και τις διαρροές.