SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ούτε σκέψη για συγχώνευση -κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου

2023-11-21 18:08:10

Συναγερμός πρέπει να σημάνει στο Σκοπελίτικο λαό και σε όλες τις Σποράδες, που με βάση τις τελευταίες εξελίξεις θα κληθεί και αυτός «να πληρώσει το μάρμαρο» των βαθιά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη, με συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου σε αυτό του Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων των νησιών, των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και των εργαζομένων.

Οι αρνητικότατες αυτές αλλαγές φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτυπώνονται στην Εκθεση Πισσαρίδη για τη Δικαιοσύνη, καθώς και στο «Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας» και δρομολογήθηκαν με το Ν. 5028/23, με τις διατάξεις του οποίου εισάγονται μέθοδοι μάνατζμεντ στη διοίκηση των δικαστηρίων, τα οποία τώρα καλούνται να καταρτίζουν πλάνα, σαν να επρόκειτο για επιχειρήσεις, ενώ κυρίαρχη σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο αν υπάρχει ανάγκη διατήρησης ενός δικαστηρίου, είναι αυτή η γνωστή αντιδραστική λογική του "κόστους - οφέλους".

Εισήχθη για πρώτη φορά το αντιδραστικό μόρφωμα της λεγόμενης «τηλεματικής δίκης», με την οποία ουσιαστικά καταργείται «η αρχή της δημοσιότητας της δίκης», καθιστώντας τη Δικαιοσύνη ακόμα πιο στεγανή και ελέγξιμη. Παράλληλα ενισχύεται η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης στις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες και στα μεγαλογραφεία, που διαθέτουν την ανάλογη υποδομή για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και το αντίστοιχο προσωπικό, σε βάρος φυσικά των μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

Ηδη στο πλαίσιο της προσχηματικής διαβούλευσης που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου τοποθετήθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο συγχώνευσης, γεγονός που δεν πρέπει να μας εφησυχάσει.

Φέρνουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του, για να εκφραστεί και σε αυτό το επίπεδο η αντίθεση σε οποιαδήποτε επιχείρηση συγχώνευσης-κατάργησης του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου, που έρχεται να προστεθεί σ΄ αυτήν του άμισθου υποθηκοφυλακείου, μέσω του Κτηματολογίου.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς του νησιού να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, να μη ανεχτούν να σηκώσει ο λαός ακόμη ένα βάρος στους ώμους του για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων του!