SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Γιατί ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος θα φέρει τον τίτλο "Επίσκοπος Σκοπέλου" | Γράφει η Ηρώ Μελαχροινάκη.

2023-10-18 21:12:03

Λίγα λόγια για το μοναχισμό, για το πως κάποιος μοναχός φτάνει σε κάποια Επισκοπική έδρα και τι σημαίνει στα νεότερα χρόνια, η έδρα Επίσκοπος Σκοπέλου.

Όποιος πάει στο Άγιο όρος γίνεται αρχικά δόκιμος μοναχός και του διαβάζεται η λεγόμενη ρασοευχή. Σε 4 χρόνια, εφόσον αντέξει τις δοκιμασίες, ενδύεται το μικρό σχήμα του μονάχου. Στη συνέχεια, όταν γίνεται η κουρά του, όταν δηλαδή γίνεται μικρόσχημος μοναχός, του δίδεται νέο όνομα, «βυθίζεται» με άλλα λόγια ο παλαιός άνθρωπος και «αναδύεται» ο χριστιανός (όπως ακριβώς συμβαίνει και στο μυστήριο της βαπτίσεως). Όταν ο μοναχός σημειώνει πρόοδο και είναι συνεπής, η αδελφότητα, ή αλλιώς γεροντία, θα ψηφίσει ότι είναι άξιος ώστε να φοράει το μεγάλο σχήμα, τη μαντίλα, που συμβολίζει την αγνότητα και την παρθενιά (όπως το πέπλο νύφης). Ο μοναχισμός είναι «βία φύσεως διηνεκής», μέχρι τελευταίας πνοής πάλη και δοκιμασίες ενάντια στην ανθρώπινη φύση.

Ένας επίσκοπος, πρέπει οπωσδήποτε να είναι μοναχός. Να έχει τη γραπτή συμμαρτυρία πνευματικού, για να χειροτονηθεί αρχικά διάκος και στη συνέχεια να ανέβει στην ιερατική ιεραρχία. Ο Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος, κατά κόσμον Ιωάννης Ευστάθιου, που κατάγεται από τις Ροδιές Εύβοιας, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1969 και είναι επίσης Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Χαλκίδας (2006) (πρώτος ιερέας της Μητρόπολης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων). Ο Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος έχει έναν αδελφό τον Νικόλαο, ο οποίος είναι επίσης ιερέας.

Μέχρι τώρα στην Αμερική υπήρχε βοηθός Επίσκοπος του αρχιεπισκόπου Αμερικής με τον τίτλο «ο Επίσκοπος Σκοπέλου». Πρίν το Νικόδημο τον τίτλο αυτό κατείχε ο Πορφύριος. Ο τίτλος δηλαδή «Επίσκοπος Σκοπέλου» υπήρχε τόσα χρόνια στην Αμερική.

Ας σημειωθεί επίσης πως οι ιερείς στην αλλοδαπή, μα κυρίως Τουρκία, δε κυκλοφορούν με τα ράσαμ άρα παρουσιάζουν το κοσμικό τους επίθετο. Έτσι και ο Επίσκοπος Σκοπέλου Νικόδημος, διατηρεί το κοσμικό του επίθετο, Νικόδημος Ευσταθίου. Τώρα που εξελέγη Επίσκοπος πήρε τον τίτλο κάποιας επισκοπής που δεν είναι εν ενέργεια και καλείται «τιτουλάριος Επίσκοπος». Έχει λοιπόν τον τίτλο του επισκόπου Σκόπελου χωρίς έδρα, κάτι σαν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

«Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου»1.