SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Σκιάθου είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου "Οι Κουκουναριές"

2017-11-02 20:25:12
Βασικό μέλημα του Οικολογικού, Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Κουκουναριές» ήταν και εξακολουθεί να είναι η προστασία και η διατήρηση της ισορροπίας του πολύτιμου χερσαίου και θαλασσίου οικοσυστήματος του νησιού μας, στο οποίο στηρίζεται και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Με αυτή τη στόχευση, τα μέλη του νεοσυσταθέντος Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισαν την στήριξη μιας γενικότερης περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς επιδιώκοντας παράλληλα τη σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς, ένας εκ των των οποίων είναι και ο Δήμος Σκιάθου, ο οποίος οφείλει να πρωτοστατεί και να στηρίζει έμπρακτα σχετικές ενέργειες και δράσεις με περιβαλλοντική ευαισθησία και αποφασιστικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνάντηση με το Δήμαρχο Σκιάθου, κον Δημήτρη Πρεβεζάνο, την περασμένη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Δ. Σ., κος Θεοδόσης Τρακόσας. Κατά τη διάρκεια αυτής, αναφέραμε στο Δήμαρχο τους στόχους μας και τη διάθεση συνεργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ώστε να ενισχυθεί το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όλων μας και η ενεργή συμμετοχή μας στην προστασία του περιβάλλοντός μας.  Ο Δήμαρχος  και από τη θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΣ, μας ενημέρωσε για τα μέχρι πρότεινως προγραμματισμένα έργα, αλλά και τις ενέργειες, που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των Σκιαθιτών, όπως:
  • Την αναβάθμιση του βιολογικού της Αγίας Ελένης με την επέκταση των εγκαταστάσων και την ενίσχυση της δυναμικότητάς του καθώς και την αντικατάσταση/ μετατόπιση του υπάρχοντος αγωγού λυμάτων, ο οποίος στην παρούσα φάση γειτνιάζει με το βιότοπο των Κουκουναριών. Με την αύξηση της δυναμικής του βιολογικού των Κουκουναριών, επιθυμούν με τη δημιουργία αντλιοστασίων να συνδέσουν και την περιοχή του Τρούλου.
  • Την παραλαβή για σύνδεση και χρήση του έργου του νέου δικτύου ύδρευσης.
  • ‘Εργο αφαλάτωσης και αντίστροφης ώσμωσης σε συνεργασία με ιδιώτη (ΣΔΙΤ), χωρίς να υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση στην τιμολογιακή χρέωση του νερού. Το έργο αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού μας. Μας ενημέρωσε επίσης, ότι σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, τα επίπεδα υδραργύρου που παρατηρούνται στο νησί μας είναι πλέον μικρότερα των ανώτερων επιτρεπτών ορίων (0,8 μg/ lit ενώ το ανώτερο επιτρεπτό είναι 1 μg/ lit) ενώ η σύνδεση, των δύο επιπλέον γεωτρήσεων (του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Φανουρίου) έχουν ήδη ανακουφίσει το πηγάδι της Φτελιάς. Οι εκτιμήσεις τους όμως είναι, ότι ο υδράργυρος θα αποτελέσει εκ νέου πρόβλημα στο μέλλον, αφενός λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και αφετέρου της σχέσης της θάλασσας με τα πετρώματα του νησιού μας. Ικανοποιητικός στόχος τους είναι να εξασφαλιστούν 3500 κυβικά νερού ανά 24ώρο, 2000 κυβικά έχουν ήδη διαθέσιμα και τα επιπλέον που προκύπτουν από τη μίξη των γεωτρήσων, τα οποία θα διοχετεύονται στο νέο δίκτυο ύδρευσης, με ελάχιστες πλέον απώλειες όταν στο παλαιό άγγιζαν ποσοστά  γύρω στο 40%.
  • Μετά την αποτελεσματική χρήση των υπογειοποιημέων κάδων, αποφασίστηκε και η τοποθέτηση ακόμη 7 κάδων (2 από το Πράσινο Ταμείο, 2 από τη ΔΕΥΑΣ και 3 από το Δήμο) σε κομβικά σημεία της πόλης της Σκιάθου, με στόχο η χρήση τους να γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι.
Ως σύλλογος με τη σειρά μας, προτείναμε σε πρώτη φάση, συμπληρωματικές ενέργειες μικρής κλίμακας που μπορούν να επιφέρουν άμεσα θετικά αποτελέσματα, όπως την τοποθέτηση και συντήρηση χημικών τουαλετών στις παραλίες του νησιού μας,  προκειμένου να προστατευθούν από απορρίμματα τόσο οι ίδιες οι παραλίες όσο και τα δάση γύρω από αυτές, ενέργεια που είχε ήδη υπόψη και για την οποία θεωρεί εφαρμόσιμη. Η  συνάντηση γνωριμίας ολοκληρώθηκε με την από κοινού συμφωνία για την αναγκαιότητα συνεργασίας και στήριξης σε θέματα περιβάλλοντος.