SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

[εικόνες] Παρουσιάστηκε η Ιστορία της Σκοπελίτικης Φανοποιείας με αφιέρωμα στον Γιώργο Λιθαδιώτη

2023-06-18 16:28:43
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2023 στον ΟΡΦΕΑ η παρουσίαση ενός ηχητικού ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Σκοπελίτικης Φανοποιείας, που προστέθηκαν πλάνα από την συνέντευξη και παλιές εικόνες για την συγκεκριμένη παρουσίαση. Ρεπορτάζ : Βασιλική Παλαιολόγου
Σκοπός της Ναταλίας Λιθαδιώτη ήταν η καταγραφή των ήχων του παλιού επαγγέλματος της φανοποιείας και της ιστορίας του, ώστε να μην χαθούν στο πέρας του χρόνου.
Η Ν.Λιθαδιώτη στην ομιλία ανέφερε :
"Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η Σκόπελος, ή γενικά όλος ο κόσμος, αν δεν υπήρχε το ηλεκτρικό ρεύμα..;; Θα χρειαζόμασταν φανάρια για να βλέπουμε. Οι δρόμοι θα φωτιζονταν από τα παραδοσιακά φανάρια που φτιάχνει ο μπαμπάς μου.  Τότε ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα πως η τέχνη του μπαμπά μου και συνεπώς οι ήχοι της τέχνης αυτής μπορεί να χαθούν για πάντα...η καταγραφή της ιστορίας,του παραδοσιακού επαγγέλματος, που υλοποίησα στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας με τίτλο "Ηχητική βιβλιοθήκη δειγμάτων μεταλλικών κατασκευών και εξιστόρηση της ιστορίας του τελευταίου παραδοσιακού Φανοποιείου της Σκοπέλου "του Ιονίου Πανεπιστημίου".
Στην εκδήλωση μίλησε ο κ.Νίκος Ρόδιος, φίλος και συνοδοιπόρος του κ.Λιθαδιώτη.
Σημαντική η βοήθεια της κ.Jill Somer, και του SIFFY, του Δήμου Σκοπέλου αλλά και όσοι βοήθησαν για την οργάνωση της εκδήλωσης.