Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για τις γιορτές | γράφει η Σοφία Σαμαρά (*)
2021-12-29 21:16:06
H περίοδος των γιορτών αποτελεί διάστημα χαλάρωσης και απόλαυσης ποιοτικού χρόνου με τους δικούς μας ανθρώπους. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής αποτελούν τα πλούσια, γιορτινά τραπέζια με κάθε λογής «γευστικούς πειρασμούς», που συχνά μας «προκαλούν» να ξεφύγουμε από την έννοια του μέτρου και της ισορροπίας στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, ώστε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας;
* Καταναλώνουμε όλα τα γεύματα της ημέρας σε φυσιολογική συχνότητα (ανά 3-4 ώρες), χωρίς να αλλάζουμε άρδην το πρόγραμμά μας! Δεν παραλείπουμε γεύματα για να είμαστε πιο εγκρατείς στα γιορτινά τραπέζια, διότι το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθούμε σε λαιμαργία και υπερβολική πρόσληψη τροφής!
* Η μέθοδος του πιάτου θα μας βοηθήσει να μην ξεφύγουμε υπερβολικά με τις ποσότητες! Βάζουμε στο πιάτο μας: ½ πιάτου λαχανικά, ¼ πιάτου πηγή πρωτεϊνης (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), ¼ πιάτου πηγή υδατάνθρακα (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες) και τέλος, 1 μικρό κέρασμα από γλυκό! Επικεντρωνόμαστε κυρίως στη σαλάτα και στα ψητά και λιγότερο στα τηγανιτά, λιπαρά τρόφιμα, σάλτσες, επιδόρπια.
* Αποφεύγουμε το επιπλέον επιτραπέζιο αλάτι στο φαγητό μας. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη. Προσπαθούμε να μην ξεπερνάμε τα ένα με δύο γλυκά την εβδομάδα (προσπαθούμε να τα καταναλώνουμε αν τύχει σε επισκέψεις με φειδώ και όχι σε καθημερινή βάση). Επιπρόσθετα, δεν προσπαθούμε να καλύψουμε την πείνα μας με γλυκό, αλλά το καταναλώνουμε σαν επιδόρπιο έπειτα.
* Επειδή τα εορταστικά γεύματα περιλαμβάνουν κατά βάση κρεατικά, μαγειρεύουμε κάποιες ημέρες της υπόλοιπης εβδομάδας όσπρια και λαχανικά!
* Μασάμε καλά και αργά τα γεύματα μας! Δεν πιεζόμαστε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού! Καταναλώνουμε με σύνεση και απολαμβάνουμε το φαγητό μας, προσπαθώντας να αφουγκραζόμαστε τα σήματα κορεσμού!
* Προσέχουμε την ενυδάτωσή μας! Αποφέυγουμε να υπερβάλλουμε σε αλκοόλ, έτοιμους χυμούς και αναψυκτικά! Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει δραματικά την ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες)! Για κάθε ποτήρι αλκοολ πίνουμε ένα με δυο ποτήρια νερό, προσθέτουμε αφεψήματα & πίνουμε νερό ανάμεσα από τα γεύματα (8-10 ποτήρια νερό/ημέρα)!
* Επιδιώκουμε κάποιες ώρες φυσικής δραστηριότητας/άσκησης στην καθημερινότητά μας (πχ. περάτημα με οικογένεια, φίλους), σε επίπεδα περίπου 150 λεπτών την εβδομάδα.
* Αποφεύγουμε το ζύγισμα της επόμενης ημέρας, διότι δεν αξίζει να επηρεαζόμαστε αρνητικά για ένα πλασματικό αριθμό που το πιο προφανές είναι να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, αλατιού, ζάχαρης κλπ. Τις επόμενες ημέρες δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούμε κάνοντας αφαγία ή επικίνδυνες εξαντλητικές δίαιτες, αλλά να επιστρέψουμε στο ισορροπημένο διαιτολόγιό μας και στους κανονικούς μας ρυθμούς!! Για περαιτέρω εξατομικευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση για τη διαχείριση βάρους ή διατροφοεξαρτώμενων ζητημάτων υγείας εμπιστευόμαστε τον κατάλληλο επιστήμονα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.
* Σημασία έχει πώς τρεφόμαστε όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών!! Ξεκουραστείτε και χαρείτε με την ψυχή σας!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
(*) Η Σοφία Σαμαρά είναι Kλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ