SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Τα Χριστούγεννα μέσα από κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών | Επιμέλεια Κυριάκος Ευσταθίου

2021-12-18 22:07:22
Το περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων» ιδρύθηκε το 1879 από τον Νικόλαο Παπαδόπουλο. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός της τέχνης, μυθιστοριογράφος και υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, υπήρξε η ψυχή του περιοδικού από το 1894 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως το 1945.
Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ
(Η Διάπλασης των νέων.)
Γρηγόριος Ξενόπουλος.
Η φάτνη της Βηθλεέμ φεγγοβολεί στην παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα.
Το μαγικό άστρο που καθοδήγησε τους Μάγους λάμπει σταματημένο εκεί από πάνω της. Στις ακτίνες του, που από τα ουράνια φθάνουν ως τη γη, σαν τόσες φωτεινές σκάλες ανεβοκατεβαίνουν Άγγελοι.
Μέσα οι τρεις Μάγοι γονατιστοί προσφέρουν τα δώρα τους σ'ένα νεογέννητο παιδί, που το κρατεί η μητέρα του στην αγκαλιά της, ενώ οι βοσκοί των αλόγων από πέρα ενώνουν τα τραγούδια τους με τους ύμνους των Αγγέλων. Ένα βρέφος. Αλλά τι είναι το βρέφος αυτό, που γίνονται τόσα θαύματα και στο κεφαλάκι του αστράπτει ένας φωτοστέφανος?
Είναι ο Θεός που είχε πάρει την μορφή ενός βρέφους. Είναι ο Χριστούλης, που σε λίγο θα γίνει Χριστός και αφού πεθάνει μαρτυρικά για τη σωτηρία των ανθρώπων θα αναστηθεί, θα  αναληφθεί, θα ανέβει πάλι στον ουρανό απ'όπου  κατέβηκε για να μείνει στην γη τριάντα τρία μονό χρόνια και θα καθίσει για πάντα στα δεξιά του Πατέρα του.
Δεν σημαίνει λοιπόν τίποτε, αν σήμερα μας παρουσιάζεται σαν ένα  νεογέννητο παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του. Το βρέφος αυτό είναι ο Θεός μας κι αν γονατίσουμε κι εμείς μπροστά του και προσευχηθούμε , θα μας ακούσει ο Χριστούλης σαν να ταν κιόλας ο μεγάλος Χριστός......