SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΚΥ Σκιάθου: Αυτοεξέταση μαστού - Πώς και πότε πρέπει να διενεργείται;

2021-10-30 00:05:02
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες του δυτικού κόσμου. Υπολογίζεται ότι 6.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ παγκοσμίως αφορά περισσότερες από 1.500.000 εκατομμύριο ετησίως. Από το ΚΥ Σκιάθου τονίζεται το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και τονίζεται η σημασία αυτοεξέτασης σε αυτή! Η σημασία της έγκαιρης αυτοεξέτασης Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πολύ συχνά ακόμη και την πλήρη ίαση της νόσου. H αυτοεξέταση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που συμβάλει στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Για τον λόγο αυτό όλες οι γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών θα πρέπει να κάνουν, σε μηνιαία βάση, αυτοεξέταση μαστού. Με τον τρόπο αυτό η γυναίκα εξοικειώνεται με τους μαστούς και είναι σε θέση να παρατηρήσει έγκαιρα τυχόν αλλαγές στη μορφολογία τους.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση μαστού;

Σε ποιο στάδιο του κύκλου πρέπει να γίνεται;
αυτοεξέταση μαστού θα πρέπει να διενεργείται μόλις τελειώνει η περίοδος και έως και 1 εβδομάδα αργότερα (περίπου 8η – 10η ημέρα κύκλου). Σε μετεμμηνοπαυσιακές και χειρουργικά εμμηνοπαυσιακές γυναίκες (ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων) η εξέταση μαστού θα πρέπει να γίνεται μια συγκεκριμένη ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα (π.χ. κάθε 1η του μήνα).
Κλινική εξέταση μαστού – Πότε θα πρέπει να ξεκινάει;
Η εξέταση μαστού από έναν εξειδικευμένο ιατρό θα πρέπει να ξεκινάει από τα 25 έτη της γυναίκας και μετά. Στην ηλικία αυτή η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 χρόνια. Από την ηλικία των 35 ετών και μετά συστήνεται να ξεκινάν οι γυναίκες τη μαστογραφία. Μετά τα 40 έτη η μαστογραφία θα πρέπει να διενεργείται σε ετήσια βάση. Φυσικά, όταν πρόκειται για γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού ή για γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να έχει άλλη συχνότητα.