Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για ποιοτικό φαγητό που βασίζεται στις αγνές πρώτες ύλες και τις τοπικές συνταγές, είναι μία παγκόσμια τάση στην οποία δείχνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία το νησί των Σποράδων, έχοντας βέβαια περιθώρια βελτίωσης.
Κατά την παραμονή μας στη Σκιάθο επισκεφθήκαμε δύο εστιατόρια, ένα κλασικό μεζεδοπωλείο, ένα εργαστήριο με παραδοσιακά γλυκά του νησιού και ένα οινοποιείο. Δοκιμάσαμε τις γεύσεις και τα προϊόντα τους, συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους και σας παραθέτουμε τις εντυπώσεις μας.
«Μαρμίτα»
Περπατώντας στον πεζόδρομο της οδού Ευαγγελιστρίας στην πόλη της Σκιάθου, δύσκολα μπορεί να προσπεράσει κανείς το εστιατόριο «Μαρμίτα» με την υπέροχη αυλή. Εμείς εισήλθαμε από την κόκκινη σκαλιστή σιδερένια πόρτα γύρω στις 19:30, και ήδη τα περισσότερα τραπέζια ήταν γεμάτα, ενώ το πολυπληθές προσωπικό κινούνταν επιδέξια ανάμεσά τους, σερβίροντας τους θαμώνες και δίνοντας πληροφορίες για το μενού. Ο ιδιοκτήτης Πάνος Σταμούλης έχει σημαντική εμπειρία στο χώρο της εστίασης: «Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα, βρέθηκα να εργάζομαι σε εστιατόρια, αρχικά στη Μαδρίτη και κατόπιν στη Βαρκελώνη. Η συνέχεια της πορείας ήταν να ανοίξω το δικό μου εστιατόριο με βάση την ισπανική κουζίνα στη Θεσσαλονίκη, που ονομαζόταν “Punto ES”, και το 2013 ήρθα στη Σκιάθο, τόπο καταγωγής του συνεταίρου μου Δημήτρη Κολιάτου, για να ανοίξουμε τη “Μαρμίτα”».
Η συζήτηση μαζί του είχε διάρκεια και ενδιαφέρον, φτάνοντας στο μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού που είναι σύμφωνα με τον ίδιο, «η προσήλωση στην ποιότητα, η συνεχής αναζήτηση αλλά και η εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μας, όπως για παράδειγμα ο σεφ Μασέλ Σούπι, που είναι μαζί μας εδώ και 15 χρόνια». Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα πιάτα που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε το καλαμάρι με φρέσκα λαχανικά, λεμόνι κάπαρη και φύκια, καθώς και τις γαρίδες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας, πουρέ μαύρου σκόρδου και τηγανιτά κρεμμύδια. Ευαγγελιστρίας 30, Σκιάθος, 2427021701
«Εξάντας»
Το ξενοδοχείο «Megali Ammos House», που βρίσκεται στην παραλία Μεγάλη Άμμος λίγο έξω από την πόλη της Σκιάθου, έχει για καμάρι του το εστιατόριο «Εξάντας». «Είναι κολακευτικό για ένα εστιατόριο ξενοδοχείου να είναι πλήρες κάθε βράδυ, τόσο από τους πελάτες που διαμένουν εκεί όσο και από εξωτερικούς επισκέπτες», σχολιάζει ο Θανάσης Ζούχας, συνιδιοκτήτης μαζί με τον αδερφό του, Κώστα: «Αποφασίσαμε με τον αδερφό μου να ασχοληθούμε ουσιαστικά με το κομμάτι της γαστρονομίας, αφενός γιατί το αγαπάμε και αφετέρου γιατί πιστεύουμε στη δυναμική του. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και γοητευτικό ταξίδι, που προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε. Ανανεώνουμε λοιπόν κάθε χρόνο το μενού μας, έχοντας για βάση κάποια πιάτα, κι αυτό αρέσει στους πελάτες μας». Τον τόνο στο φετινό κατάλογο δίνουν επιλογές όπως το σεβίτσε από λαβράκι, μαριναρισμένο με βασιλικό, κόλιανδρο και σορμπέ πορτοκαλιού ή το καλαμαράκι σοτέ με κρέμα από παστινάκι, τσίπς προσούτο και αφρό λεμονιού, ενώ το εστιατόριο δίνει έμφαση και στο κομμάτι του κρασιού, με 104 ετικέτες από 59 ελληνικά οινοποιεία. Μεγάλη Άμμος, 2427024035
«Το καλό πηγάδι»
Εδώ βρισκόταν το μοναδικό πηγάδι στην πόλη της Σκιάθου που έβγαζε καλής ποιότητας νερό. Σήμερα θυμίζει την ύπαρξη του το τσιπουράδικο «Καλό πηγάδι», που άνοιξε το 1987 ο Γιάννης Μπουρτσίκας μαζί με τη γυναίκα του, Ζωή. Στο σέρβις είναι ο γιος τους, ο Νίκος, ενώ οι ψάθινες καρέκλες, τα κλασικά ξύλινα τραπεζάκια και το δίχτυ του ψαρά στον τοίχο με τις πίνες και τα όστρακα, δημιουργούν έναν μικρόκοσμο στην ήσυχη αυτή γειτονιά. Η κυρία Ζωή ήταν χαμογελαστή και αφοπλιστικά ειλικρινής: «Οι μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο που σερβίρουμε, είναι απλοί και φτιαγμένοι με αγνά υλικά του τόπου. Για παράδειγμα, το χταποδάκι ξιδάτο είναι πάντα ντόπιο και φρέσκο. Το θραψαλάκι επίσης, όπως και ο γαύρος μαρινάτος με φάβα αλλά και η πεσκανδρίτσα». Εμείς απολαύσαμε ιδιαίτερα ακόμα ένα πιάτο, τους εξαιρετικούς γαριδοκεφτέδες, οπότε λίγο πριν φύγουμε, ρωτήσαμε την κυρία Ζωή για το πως τους φτιάχνει: «Είναι πράγματι η σπεσιαλιτέ μας. Καθαρίζουμε τις φρέσκιες γαρίδες μία-μία, όμως όπως καταλαβαίνετε, τα υπόλοιπα δεν μπορώ να σας τα πω!». Δεν πειράζει, γιατί η γεύση τους πραγματικά μας αποζημίωσε. Καραΐσκάκη 9, τέλος της κεντρικής οδού Παπαδιαμάντη, Σκιάθος, 2427023112
Παραδοσιακά γλυκά Σκιάθου «Άνθος του γιαλού»
Το μικρό γλυκοπωλείο άνοιξε το 2020 στην οδό Μιαούλη, μία πάροδο της κεντρικής οδού Παπαδιαμάντη που διατρέχει την πόλη. Η ονομασία του αποτίνει φόρο τιμής στον κοσμοκαλόγερο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, και στο ομώνυμο διήγημα του. Καθώς πλησιάζουμε, οι μυρωδιές ξυπνάνε τις αισθήσεις, ενώ η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, ακριβώς απέναντι από την είσοδο του μαγαζιού, προϊδεάζει τον επισκέπτη, όπως επίσης τα κεντητά τραπεζομάντιλα στο τραπέζι που έχει πάνω του τα γλυκά σε κρυστάλλινες φοντανιέρες. Σε μικρά ποτηράκια κεραστήκαμε υπέροχο σπιτικό λικέρ, καθώς η ιδιοκτήτρια Γιάννα Κωνσταντέλλου συμπληρώνει την εικόνα: «Φτιάχνουμε τα παραδοσιακά γλυκά της Σκιάθου με τις συνταγές των γιαγιάδων μας, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά του νησιού. Στις σπεσιαλιτέ μας ανήκουν τα αμυγδαλωτά και τα διάσημα χαϊμαλιά μας που γίνονται με καρύδια, μέλι και διάφορα μυρωδικά. Αυτά τα γλυκά συνοδεύουν πάντα τους γάμους, τις βαφτίσεις και όλες τις γιορτές στη Σκιάθο». Μιαούλη, Σκιάθος, 6976795208
Οινοποιείο «Παρίση»
Αφήνοντας πίσω μας τη Χώρα, μετά από 15 λεπτά περίπου οδήγησης ανηφορίζουμε στον λόφο του Προφήτη Ηλία μέσα σε δάσος με πυκνή βλάστηση. Φτάνοντας στην περιοχή Ξάνεμος, η πανοραμική θέα της Σκιάθου με τα μικρονήσια της στα νοτιοδυτικά του Αιγαίου μοιάζει με ελεύθερη αγκαλιά και είναι λόγος από μόνη της για να επισκεφθείτε το οινοποιείο Παρίση. Πρόκειται για το μοναδικό οινοποιείο που υπάρχει στη Σκιάθο και άνοιξε τις πύλες του το 2020, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη με τη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους και τις βεράντες, που κάνουν την οινογευσία ακόμα πιο απολαυστική. Μας υποδέχθηκε χαμογελαστή και ευδιάθετη η Μαρία Κουτσερή, σύζυγος του Γιάννη Παρίση και συνιδιοκτήτρια του οινοποιείου, για την υλοποίηση του οποίου εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις την πραγμάτωση των ονείρων σου. Όλο αυτό ξεκίνησε, όταν ο Γιάννης άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τα αμπέλια και σιγά σιγά φτάσαμε στη δημιουργία του οινοποιείου. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 30 στρέμματα και το οινοποιείο μας είναι σύγχρονο με δυναμικότητα 30.000 φιαλών. Προς το παρόν παράγουμε ετησίως 13.000 φιάλες και στόχος μας είναι οι 26.000 σε βάθος πενταετίας».
Η ξενάγηση μας ξεκίνησε από το αμπέλι, συνεχίστηκε στη μονάδα παραγωγής και ολοκληρώθηκε στους χώρους οινογευσίας, όπου δοκιμάσαμε τις συνολικά πέντε ετικέτες που παράγει το οινοποιείο κι έχουν σαν βάση τους ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο. Σημειώστε πως οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά 11:00 – 16:00 κατόπιν συνεννόησης (6987728440, € 20 κατ’άτομο), το οινοποιείο ωστόσο λειτουργεί έως τις 21:30 και μπορείτε να το επισκεφτείτε για να απολαύσετε το κρασί σας, καθώς τα χρώματα του ουρανού αλλάζουν πάνω από το Αιγαίο. Βρείτε ακόμα περισσότερες αξιόλογες επιλογές για φαγητό στη Σκιάθο με ένα κλικ στο Greek Gastronomy Guide