SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : Καταγγελίες για ωράρια λάστιχο, χωρίς ρεπό και δικαίωμα ασθένειας | Ανακοίνωση

2021-08-04 20:18:25
Το τελευταίο διάστηµα κι έχοντας µπει για τα καλά στη ‘’high – season’’ αντιµετωπίζουµε δεκάδες κρούσµατα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις στον επισιτισµό – τουρισµό στη Σκόπελο.
Ωράρια λάστιχο µε δουλειά από το πρωί µέχρι το βράδυ, χωρίς ρεπό και δικαίωµα ούτε να αρρωστήσεις. Έχουµε µπει στον Αύγουστο και εργαζόµενοι αµείβονται µε έναντι και µισθούς των 600 και 700€ και µισά ένσηµα τη στιγµή που δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα εδώ και 2 µήνες και παραπάνω χωρίς µια µέρα ρεπό. Στα ξενοδοχεία η µαύρη εργασία βασιλεύει.
Πρακτικάριοι µε 300 και 400€, χωρίς ασφάλιση δουλεύουν ακόµα και 18 ώρες τη µέρα. Τις τελευταίες µέρες µε αυτό το καύσωνα δεν σταµατήσαµε να δουλεύουµε, λες και θα ήταν παράλογο να κλείσουν 3 ώρες τα εστιατόρια και τα καφέ όταν η θερµοκρασία έφτανε τους 40 βαθµούς και δεν µπορούσαµε να πάρουµε ανάσα.
Για την εργοδοσία είναι παράλογο, για όλους εµάς είναι απάνθρωπο. Μα είναι δυνατόν άλλωστε να µην αξιοποιήσεις την… high season; ∆ούλεψε λίγες ώρες παραπάνω τώρα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, µέχρι λιποθυµίας, και θα τις πάρεις ρεπό µες στον χειµώνα που δε θα έχεις δουλειά…
Μάλιστα κάποιοι ‘’επιχειρηµατίες του τουρισµού’’ ήταν έτοιµοι να κλείσουν τα µαγαζιά τους για να σταµατήσουν ακόµα κι αυτοί οι γελοίοι έλεγχοι που έχουναποµείνει από την επιθεώρηση εργασίας. ‘’∆εν µπορούµε να δουλέψουµε’’ ισχυρίζονται, επειδή π.χ. το 12 το βράδυ που σχολάµε στα χαρτιά στην πραγµατικότητα είναι µέχρι κλείσιµο, δηλαδή 2 το βράδυ στη high season. Ή επειδή είµαστε προνοµιούχοι και δικαιούµαστε ένα ρεπό το οποίο ποτέ δεν βλέπουµε. Ή επειδή αντί για 4ωρο, 6ωρο και 8ωρο(σπάνια περίπτωση) που µας δηλώνουν ότι εργαζόµαστε εµείς δουλεύουµε από 10 µέχρι 15 ώρες τη µέρα.
Κάποιοι µαγαζάτορες µάλιστα έφτασαν να ζητάνε και να θεωρούν λογικό να καταργηθούν τα ρεπό και ωράρια. Για να µας τσακίσουν κι άλλο θα έκλειναν τις επιχειρήσεις τους, λόγω του καύσωνα δεν έκλεισαν ούτε για µια ώρα.
Όλα αυτά βέβαια µε τις ευλογίες της κυβέρνησης της Ν∆ που έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και µε την ψήφιση του αντεργατικού τερατουργήµατος που κατήργησε τα ρεπό, το 8ωρο και επέβαλε µέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη µέρα, αλλά και τα πρωτόκολλα – λάστιχο που χρησιµοποιούνται στο τουρισµό για να είναι απρόσκοπτη η κερδοφορία των ξενοδόχων, των εφοπλιστών και των tour operators.
Η σκληρή πίεση, η εντατικοποίηση, η δουλειά σε 2 και 3 πόστα και η παράταση του ωραρίου, είναι η µία όψη του νοµίσµατος. Η άλλη είναι τα διλήµµατα και οι εκβιασµοί του τύπου «υγεία και ασφάλεια» ή «δουλειά και εισόδηµα». Πιέζουν τους εργαζόµενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά µάτια, στη µη τήρηση υγειονοµικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία µέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί µόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους.
Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόµα και µετά από επιβεβαιωµένα κρούσµατα και πέρυσι και φέτος, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόµενες διαδικασίες. Η πολυδιαφηµισµένη επανεκκίνηση του τουρισµού έγινε χωρίς καµία πρόβλεψη για µέτρα µαζικού ελέγχου των επισκεπτών-τουριστών, για αποσυµφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους µεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους µέσα στους χώρους δουλειάς, µε rapid test και µε ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
Μάλιστα το τελευταίο διάστηµα είναι κλιµάκιο του ΕΟ∆Υ στο νησί µας και το µόνο που ελέγχει είναι αν µέσα σε αυτό το καύσωνα και το ατελείωτο τρέξιµο που δεν µπορούµε να πάρουµε ανάσα φοράµε τις µάσκες µέχρι τα µάτια. Γιατί δεν πάνε στα πλοία να κάνουν ελέγχους που έρχονται µε τις ευλογίες της εργοδοσίας και του κράτους γεµάτα χωρίς να τηρείται κανένα ουσιαστικό µέτρο. Γιατί δεν κάνει ελέγχους για τον εµβολιασµό και τη σωστή ενηµέρωση των εργαζοµένων για το πόσο χρήσιµος είναι ο εµβολιασµός. Γιατί δεν κάνει επί τόπου rapid test;
Προβάλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισµό µε σύνθηµα All you need is GREECE και µε οδηγό το µοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό µπαλάκι της ατοµικής ευθύνης στον κάθε εργαζόµενο. Την ίδια ώρα όµως αποδεκατίζουν πλήρως το δηµόσιο σύστηµα υγείας και τα δηµόσια νοσοκοµεία, τον έναν δηλαδή και απαραίτητο όρο για να είναι ένας προορισµός ασφαλής, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους κάθε περιοχής. Με την τραγική κατάσταση του Κ.Υ. Σκοπέλου, εκθέτουν σε διαρκή κίνδυνο την υγεία του λαού ακόµα και σε κανονικές συνθήκες, πόσο µάλλον τώρα σε περίοδο πανδηµίας και ταυτόχρονα τουριστικής έκρηξης µε τον πληθυσµό να τριπλασιάζεται ή και να τετραπλασιάζεται.
Λέµε όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την περιστολή των δικαιωµάτων µας. Ξέρουµε καλά ότι το θαύµα του τουρισµού, µε τα ρεκόρ και τα αµύθητα κέρδη χτίστηκε πάνω στα θεµέλια της στυγνής εκµετάλλευσης των εργαζοµένων του κλάδου και ότι δεν έδιναν δεκάρα για την υγεία και τη ζωή µας, ούτε πριν τη κρίση, ούτε πριν την πανδηµία, ούτε και τώρα. Φεύγουµε από τις επιχειρήσεις τους κυριολεκτικά παραπατώντας, τσακισµένοι, διαλυµένοι και απειλούµενοι από εργατικά ατυχήµατα, επαγγελµατικές ασθένειες, ψυχολογική πίεση και τροµοκρατία.
Χωρίς την καµαριέρα δε στρώνονται τα δωµάτια, τα οποία χωρίς τον υπάλληλο υποδοχής δε διατίθενται στον πελάτη. Χωρίς το µάγειρα δεν ετοιµάζεται φαγητό, χωρίς το σερβιτόρο δεν σερβίρεται και χωρίς τον λαντζέρη δε θα µπορεί να σερβιριστεί και πάλι. Χωρίς το λαό να έχει δικαίωµα να κάνει διακοπές και αναψυχή δε θα γεµίζουν ποτέ τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόµενα δωµάτια, για να έχουν δουλειά όλο το χρόνο οι εργαζόµενοι του κλάδου.
Όλοι οι εργαζόµενοι ή θα πιστέψουµε στις δικές µας δυνάµεις και θα πάρουµε την κατάσταση στα χέρια µας, ή θα βρούµε µπροστά µας ακόµη µεγαλύτερα αδιέξοδα για µας και τις οικογένειές µας.
Απαιτούµε: - Να τηρηθούν και να εφαρµοστούν όλες οι κλαδικές συλλογικές συµβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήµατα. - Τέλος στην απληρωσιά και στη µαύρη εργασία. - Να καταργηθεί το αντεργατικό τερατούργηµα. - Τις ηµέρες του καύσωνα κλείσιµο των επιχειρήσεων που δεν κλιµατίζονται τις µεσηµεριανές ώρες. - Ενίσχυση του Κ.Υ. Σκοπέλου σε προσωπικό και υποδοµές. ∆εν δεχόµαστε καµία περιστολή των δηµοκρατικών µας δικαιωµάτων, µε πρόσχηµα την πανδηµία. - Επίδοµα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. - Αναστολή πληρωµών σε ρεύµα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασµοί και οι κατασχέσεις στα λαϊκά νοικοκυριά.
ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟ∆ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ. ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ. idiotikoi.skopelos@gmail.com ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ι∆ΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ